Suzanne Vermeer- Winternacht


Recensie

Titel: Winternacht
Auteur: Suzanne Vermeer
Uitgeverij: A.W. Bruna
Genre: Thriller
Pagina's: 312 bladzijdes
ISBN: 9789400508422
Beste lezers,

Met de feestdagen kreeg ik de kadobox van Suzanne Vermeer, met o.a. het boek Winternacht. Zoals wel vaker zijn het veelal de kleine dingetjes die mij blij maken. En zo ook de kleine dingen in deze mooie box: de theemok, thee, chocolade, fleecedeken en natuurlijk het mooie winterboek Winternacht. Kijk je mee?

Suzanne Vermeer

Zoals de meeste lezers wel weten is Suzanne Vermeer een pseudoniem. Tot zijn overlijden in 2011 schreef Paul Goeken deze mooie verhalen. En schreef hij 4 boeken onder zijn eigen naam. Daarna hebben anderen het overgenomen. Het eerste boek wat verscheen was All-Inclusive. Dit boek maakte op mij ook erg veel indruk. Daarna volgden er meer. Wat opvallend is en dus kenmerkend, dat er zomer- en winterthrillers verschijnen. Er vielen er ook in de prijzen: Cruise werd in 2010 genomineerd voor de NS Publieksprijs, Noorderlicht in 2012. Winternacht is zijn 21e thriller en mag er zeker zijn.


¶"Ze ging weer zitten. 'Dit geloof je toch niet? Ik val echt van de ene verbazing in de andere. Elke keer als ik denk dat ik het plaatje compleet heb, plopt er weer een nieuw duveltje uit het doosje. Nu heb ik ineens..een broer' ¶ 


Het verhaal:


Karin ter Duin is psychologe. Als zij 35 jaar is krijgt zij te horen dat zij geadopteerd is. Haar biologische vader woont in Canada en is ernstig ziek. Hij zou haar graag ontmoeten. Ook heeft ze nog een broer in Canada. Van dit bericht raakt ze erg van slag. Dit had Karin totaal niet verwacht. Want ze heeft lieve ouders en een zoontje Sam die doof is. En ze heeft het goed zo. Samen met Sam reist ze af naar Canada. Het gaat namelijk erg slecht met haar echte vader. Er is weinig tijd. Aangekomen in Ottawa, Canada, ontmoet ze haar echte vader, die daarna helaas komt te overlijden. Gelukkig kan ze haar onbeantwoorde vragen aan haar broer Jonas stellen.

Maar dan raakt er tijdens een wandeling een klein meisje vermist: de vijfjarige Liv Trembley. Het is de dochter van vrienden van Jonas. Het zoeken neemt veel tijd in beslag en Jonas heeft niet al te veel tijd voor zijn nieuwe zus Karin. Als het meisje wordt gevonden is ze helaas al overleden. Als er dan nog 2 vermissingen volgen, moet ieder goed op zijn kinderen passen. En raakt Karin onbedoeld erbij betrokken. Hoe dit afloopt, lees je in..Winternacht.

De elementen

De cover ziet er warm en mooi getint uit. Een dame loopt in de sneeuw met een sneeuwhond. Zoekt zij iemand? Of wandelt zij met haar hond? Het is een mooie lay-out. Winternacht is het thema van het boek. De vertelperspectief is 3e persoon.  Wat kenmerkend is voor de boeken van Vermeer is dat ze makkelijk toegankelijk zijn. Het verhaal wordt mooi vertelt, helder en duidelijk. Alles wordt mooi beschreven. Halverwege als je denkt dat je weet hoe het zit, volgt er een twist in het verhaal. Zo is het ook met dit mooie boek. Winternacht heeft mooie thema's, zo komt adoptie aan bod. En hoe verrast is Karin als ze hoort dat dit haar is overkomen. Daarnaast blijkt haar biologische vader een ziekte te hebben nogal zeldzaam is. Ook dit wordt helder en duidelijk aangekaart. 

Conclusie 

Winternacht is een mooie spannende thriller voor als de sneeuw is gevallen. Om met een kopje thee en een fleecedeken op de bank heerlijk in te verdwijnen.  Karin komt naar Canada om haar biologische vader te ontmoeten die op sterven ligt. Of dat nog niet genoeg is qua spanning voor Karin, verdwijnt er een klein meisje van 5 jaar. Geheel onbedoeld komt Karin dan met haar expertise daarmee in aanraking, en komt er een hond op haar pad. Die eigenlijk heel goed overweg kan met haar zoontje Sam. Winternacht heeft daarom hele mooie momenten en enkele die heel zielig zijn. Suzanne Vermeer kan dit altijd heel mooi beschrijven, zodat je al heel snel in het verhaal zit. En gekluisterd blijft tot het verrassende einde. En dat is heel mooi.

Heel erg genoten van dit mooie boek.

Gewaardeerd op 4 Birdy-sterren.

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's BoekenReacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.