Piet Baete- Wie niet weg is

-recensie
{ “Misschien zit zoiets wel in ons bloed, dat we nog één keer iets moois willen beleven… voor het leven een bocht maakt en alles anders wordt”}Als Tristan zijn jeugdliefde uit het oog verliest is hij ten einde raad. Zij hebben al een aantal jaar een relatie, als ze beide besluiten om ieder zijn weg te bewandelen en als zij elkaar dan weer tegenkomen is het goed. Dan zijn ze voorbestemd. Maar Tristan komt zijn liefde niet meer tegen. Zijn ouders proberen te helpen, en ook zijn broer Robbie doet een poging. Maar helaas. Maar dan als zijn favoriete oma tegen hem zegt, dat hij haar moet gaan zoeken, gaat hij op weg. En reist daarna de wereld over als crewmember van een artiestengroep. Waarbij hij de podia opbouwt. Hij ontmoet allerlei personen die op zijn pad komen, zo ontmoet hij Lisa, een lid uit de crew. Hij vond haar heel stoer en leuk. Hij ontmoet Jerry, hij is een “getraind verliezer”. Daarna ontmoet hij Michael, waarmee hij vele avonden in de kroeg zit, en praat over veel onderwerpen, ook over Clarisse. Soms denkt hij haar te zien lopen op straat, maar helaas blijkt het dan een ander te zijn. Verdrietig en verslagen gaat hij dan verder.
Onderweg van ontmoeting naar ontmoeting komt Tristan eindelijk tot leven en omarmt hij de pijn en het verdriet die deel uitmaken van zijn bestaan. Tenslotte ontmoet hij Magnus. Een vrijbuiter en helemaal back-to-basic. Op een avond krijgen ze ruzie. Hoe dit verder afloopt ..met de vriendschap, lees je in “Wie niet weg is”, van Piet Baete.


{ “Niemand die nog gelooft dat het universum ervoor zorgt dat slechte mensen hun verdiende loon krijgen. Die wonen op een eiland vol geld en liggen op een luchtbed in een zwembad naar de mooiste vrouwen van de wereld te glimlachen. Karma is niet meer dan een troost”}.


De elementen:
De cover: laat een man zien, in de schaduw van een boom. De man is niet goed te zien. Wie is hij.. is hij ergens naar op zoek.. of is hij weggevaagd in mist en treurnis? Het doet wat griezelig aan, maar sluit goed aan bij het verhaal, want Tristan zit in een moeilijke periode.

De titel: ”Wie niet weg is”  slaat op.. het gegeven dat er altijd wel iemand is, die er voor je kan zijn …of je bent nooit echt weg, als je in iemand's hart zit. De laatste uitleg, heeft met het plot van het boek te maken.........

Het verhaal is geschreven in de 3e persoon/ en de “Ik”-vorm. Hij vertelt in het begin over het verlies van zijn jeugdliefde. Het verhaal leest heel prettig en heeft goede beeldvorming en mooie vergelijkingen. Je zit dan ook snel in het verhaal.
{ “Ik ben de jongen. Ik ben de mug. Mijn vleugels trillen. Bijna vlieg ik weg”}


Mijn mening:De schrijver heeft hiermee een heel mooi verhaal neergezet. Met veel spanning en romantiek schrijft hij over Tristan die zijn jeugdliefde. Maar ook over de gewone dingen uit het leven, zijn zoektocht naar Clarisse en het grote verdriet die hij probeert te ontvluchten. 

Thema’s als liefde en verdriet, geluk en pijn komen voorbij. En worden goed beschreven. Er wordt veel filosofisch nagedacht over het leven en zijn moves en draaiingen die veel verrassingen voor Tristan zullen geven. Het is een heel bijzonder boek, het is een boek dat je bijblijft!


De schrijver:
Piet Baete (Oostende, 12 mei 1978) is een Vlaams scenarist en schrijver. Hij is getogen in Knokke-Heist, maar een geboren Oostendenaar. Hij studeerde Germaanse talen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Na zijn opleiding vertrok hij naar de Verenigde Staten om er een cursus scenarioschrijven te volgen. Hij studeerde in Los Angeles.  

TV & Toneel:
In Vlaanderen maakte hij naam als scenarist van de tv-serie Team Spirit, schreef 2 afleveringen van de serie Aspe. Zijn recentste credits schreef Baete bijeen voor "Galaxy park" (I en II) en werkt hij aan zijn eigen reeks "Noodlot". Daarnaast werkte Baete ook mee aan Hoe Moet Het Nu Verder?, de tweede zaalshow van comedian Philippe Geubels

Zijn boeken:
-In 2007 debuteerde hij met zijn boek Dromen van de dood.
-In 2009 bracht hij Poker uit, (een boek dat het eerste vormt van een serie rond het tweetal Mulders & Bonnart.) "Poker" werd een succes bij pers en publiek,
-In 2010 verschijnt: "Wacht maar tot ik wakker word", de opvolger van Poker
-In 2011 verscheen Verzwijg mij niet,
-In 2012 verschijnt "Vrijdag de 14de"  


>Dit boek is met veel plezier gelezen, als 1 van de 100 recensenten voor Uitgeverij Lannoo.


Mijn waardering:
Dit boek krijgt 4 sterren.

Originaliteit:  4
Spanning:     4
leesplezier:    4
psychologie:   5
Plot:4
Schrijfstijl:3,5
Einde:3


Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie