Recensie Cosy-Crime Nadorst - Marly van Otterloo
Recensie
Titel: Nadorst
Auteur: Marly van Otterloo
Uitgeverij: De Crime Company
Genre: lichte spanning/ Cosy crime
Uitgave: Januari 2024
Met dank aan: uitgeverij De Crime Company voor dit blogtour-exemplaar.
Deelnemen aan een blogtour is altijd erg leuk. Het geeft dat extra tintje en het boek krijgt veel aandacht. Op diverse fronten. Nu is NADORST aan de beurt en die heeft echt een mooie cover. Kijk mee.
De auteur
Nadorst is een cosy crime geschreven door Marly van Otterloo. Zij werkt als trainer/consultant en creatief therapeut. Ze publiceerde romans en kinderboeken. Ook schreef zij scenario's voor oa. Flikken Maastricht. Het woord "scenario" past wel bij dit boek. Daarnaast is het hoofdkarakter ook trainer, net als de auteur. Dit roept gelijk de gedachte op hoe de auteur getriggerd is dit boek zo te schrijven. Het zou geschikt kunnen zijn als film, ware het niet dat de scenes dan flink ingekort moeten worden. Wat helaas ook geldt voor dit boek.
De inhoud
Bij Nadorst springen we in het leven van Liset Bloem, een alleenstaande vijftiger van de 16-jarige Mees. Liset geeft de training EMA, voor deelnemers die met alcohol het verleer in zijn gegaan en zijn gesnapt. Haar huidige cursistengroep is een bijzonder stelletje. Ze zijn erg eigengereid en Liset kan maar de moeite de leiding en regie behouden. Want zij nemen geen blad voor de mond.
Eenmaal thuis gaat om 23.00 uur de deurbel. Liset denkt eerst aan haar zoon, die wel eens wat uitvreet, maar komt er snel achter dat er wat geheel anders speelt. Een van de deelnemers is dood gevonden. Niet veel later valt de tweede. Voor de rechercheurs en ook de lezer de taak om uit te vogelen wie dit op zijn geweten geeft.
De elementen
De cover valt goed op; een groot wijnglas is zichtbaar. In het glas zijn bomen afgebeeld. De kleurstijl is een heldere kleur blauw met in het wit de titel. Dat auteur Marly ervaring heeft met schrijven, scenario's en humoristische stukjes is zeker merkbaar. De schrijfstijl is, easy en ook vloeiend. De humor maakt het luchtig.
Wat dit verhaal kenmerkt is de opbouw & de vele personages met al hun eigen eigen situaties. Bij aanvang gaat bij Liset de deurbel, er staan twee agenten. De nieuwsgierigheid staat direct op 'aan'. De spanning rolt aan en ebt daarna ook langzaam weer weg. Dit wordt veroorzaakt door de wisselperspectief. Nadat de agenten hebben aangebeld gaan we terug in de tijd en terug naar de levens van wel 8 karakters plus die van Liset. Dat is nogal wat aan informatie.
Nadorst kan het beste worden uitgelegd als een Agatha Christie-aflevering in wording. Een groot gezelschap, een dode en een speurneus. Het verschil alleen is dat de speurneus de lezer zelf is, want de agenten blijven een groot deel uit beeld, wat erg jammer is Het verhaal verzandt soms in de 8 verhaallijnen en enige spanning blijft dan uit. Sommige stukken geven zelfs onduidelijkheid zodat je even moet terugbladeren hoe dingen in elkaar steken. De humor geeft lucht aan de zaak, al is het thema best serieus: alcoholgebruik. Het loopt of siepelt als een rode draad door het boek.
Waardering ⭐️⭐️⭐️
Nadorst is een luchtige cosy crime, met een verrassend einde.
Reacties
Een reactie posten