Recensie: Fredrik Persson Winter- De Das

 Recensie

Titel: De das

Auteur: Fredrik Persson Winter

Uitgeverij: Bruna Uitgevers BV

Genre: Spanning/ Thriller

Uitgave: Januari 2022Na het lezen van de thrillers van Lydia Albadoro-van Houten ben ik "om" voor het genre spooky en mysterie. Ook C.J. Tudor kan er wat van. Fredrik Persson Winter kan zich nu ook aansluiten in dit rijtje.

 

De inhoud op de flaptekst

 Elk jaar, in de nacht van 5 op 6 november, slaat hij toe, de Das. Een seriemoordenaar die inbreekt in de kelder van het huis van zijn prooi. Zijn slachtoffers worden de grond in gesleept en verdwijnen vervolgens spoorloos.

Op een dag vindt uitgever Annika Granlund voor de deur van haar kantoor een met modder besmeurd manuscript. De titel is De Das en het verhaal is een morbide biografie van een seriemoordenaar die ondergronds leeft. Annika ziet kans met dit manuscript haar noodlijdende uitgeverij te redden, die failliet zal gaan als ze niet snel een bestseller vindt.

Ze besluit het uit te geven, ook al is het een controversieel verhaal. Haar beslissing blijkt dramatische gevolgen te hebben en langzaam maar zeker raakt ze weer in de greep van de duistere krachten die ze als kind dacht te hebben overwonnen.

Wie is de Das? Wie schreef het boek? En wie of wat houdt zich schuil onder de grond?

De elementen

Eerlijk gezegd, de cover triggert mij niet. In de boekwankel zou ik deze niet direct oppakken. Hoe gek is dat. De tekst op de achterflap deed het voor mij, deze keer.

Het verhaal is chronologisch geschreven, elk hoofdstuk heeft een datum. Dat is belangrijk, gezien de Das elk jaar op dezelfde datum toeslaat. Elk jaar pakt hij een slachtoffer en verdwijnt onder de grond. De politie staat voor een raadsel, ook nu. Cecelia is inspecteur bij de politie en de zaak van de Das zorgt voor veel extra uren.

"Een moord, de kelder, veel bloed. Het is 6 november en de Das heeft weer toegeslagen"

 Naast de Das en de politievrouw Cecelia, lezen we over Annika Granlund. Zij is uitgever bij uitgeverij Ecklunds Forlag. Het gaat slecht in de boekenbranch. Als er snel niets gebeurt, moeten er koppen gaan rollen. Ten einde raad vind zij een manuscript en begint te lezen. Hoe toevallig is het, dat het om de Das draait in het verhaal. Ze besluit om het uit te geven. De toevalligheden stapelen zich op in het politieonderzoek. Mysterieuze en spooky momenten volgen zich op.

 Naast wat deze karakters allemaal doen qua werk, lezen we ook over hun privéleven. Dat geeft meer verdieping. Het is een verhaal in de vertelperspectief van de 3e persoon en de schrijfstijl is prettig. Wat wil zeggen, dat je graag doorleest. Winter neemt je mee naar een zeer spannende wereld, de wereld van het duister, de wereld van de Das.

 Drie verhaallijnen nemen de lezer dus mee, als een soort vlecht, in deze Scandinavische thriller. Wat mij opvalt is dat ik er snel in zit, de snelle vibe neemt je mee. Vaak komt het voor in de scandi-thriller dat het goed begint, en het dan stagneert door enige trage scenes. Dat heb ik hier niet zo meegemaakt. Natuurlijk is het een flinke puzzel, want...wie is nu die Das? De Das is ongrijpbaar, zo lijkt het.

De spanning stapelt zich op, de angst van Annika, de Das zelf en dan het manuscript. Ook dat laatste is heel bizar te noemen. Auteur Winter heeft helemaal in de gaten hoe je de lezer moet inpakken, de spanning moet behouden en je ervoor zorgt dat je blijft lezen, tot het laatste blad!

Conclusie

De Das smaakt naar meer, veel meer. Een onderhuidse spanning komt langzaam omhoog, je haartjes op je armen komen omhoog. Wie is die Das? Deze auteur heeft het gewoon helemaal in zich om een topboek te schrijven, met een goede vibe en een spanning die soms reikt tot Stephen King zijn hoogte.

 Het was spannend, gruwelijk en spooky tegelijk!

Waardering: 5 sterren.

Opnieuw een dikke tien voor een super spannend verhaal. I love it! Hier heb ik niets op aan te merken. Het is 1 grote reis door de duisternis. So cool.

 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie