Recensie: Cecile Koops- In alle staten

 Recensie

Titel: In Alle Staten

auteur: Cecile Koops

Uitgeverij: Ambilicious

Genre: roman/ reismysterie

Uitgave: November 2021

Met dank aan de auteur, voor dit ebook.

Auteur Cecile Koops stuurde mij haar ebook toe. In alle staten, een reismysterie. En een reismysterie is het zeker. Lees je mee?

De auteur

Cecile Koops, afkomstig uit het Gooi, schrijft korte verhalen en gedichten. Ze won de nodige prijzen. Haar eerste roman verscheen in november 2020 bij uitgeverij Ambilicious. 

De inhoud

Twaalf personen nemen deel aan een groepsreis door de Baltische staten. Ieder van hen heeft zo zijn verwachting van deze reis. Niet alles verloopt volgens plan. Zodra nieuwe vriendschappen ontstaan, zijn er ook bij die dit niet leuk vinden. Daarnaast komt het verleden ook boven drijven. Wat een flinke lading geeft aan deze reis.  

De elementen

Om bij de cover te beginnen, deze zou mij niet direct raken. De benaming "reismysterie" zeer zeker wel. Daarbij gaan mij gedachten naar Mariska Overman haar bootreis. 

De reis, de beschrijving van het gezelschap en het pittige proloog doen wijzen naar een aflevering van Murder she wrote of een Agatha Christie-mysterie. Hierdoor is mijn nieuwsgierigheid gelijk gewekt.

Wat mij als eerste opvalt is de lange lijst met personages. Het zijn 12 personen en 4 jongeren die meegaan. De karakters krijgen een kleine omschrijving vooraf en worden later beter beschreven door een voorstelrondje. Zo krijgen ze een gezicht maar dit neemt niet weg dat het veel personen zijn die voorbij komen. 

Er zijn er 2 die de hoofdrol hebben: Jackie en Jos. Zij wisselen de hoofdstukken af. Langzaamaan komen we meer te weten over hun achtergronden en jeugdjaren. Het lijken wel kat en muis. Twee tegenstellingen die het boek doorkruisen. Jackie is 44 jaar en werkzaam in de verslavingszorg. Jos is 45 jaar en directeur van een unit bij een bank. De functies zijn minder belangrijk, de personages des te meer.

Jackie heeft echt zin in deze reis. Haar koffer is gepakt, de reis kan beginnen. Alleen de schrik is groot als ze in de ogen kijkt van een zeker iemand. Jos kijkt ook uit naar de busreis voor alleenstaanden. Misschien kan hij een lekker kippetje scoren. Hij ziet Jackie wel zitten.

Zo begint een bijzondere reis naar bijzondere plaatsen en hotels. In begin is er nog weinig van een mysterie te bespeuren, maar in de 2e helft komt dit beter op gang. 

Wat mij ook opvalt is de schrijfstijl. Mijn credo is veelal: lees is more. Wat hier ook wel van toepassing is. De auteur gebruikt een wat "ouder" taalgebruik soms. Er zijn veel versterkende woorden, waar je soms over heen struikelt. Zo lees ik over een chagrijnige regen, over haar rug trekkend, kletsend, nog trekkend, in arren woede, in de nevel van zijn geheugen..en nog veel meer. Het verhaal an sich is best leuk en zeker spannend. Zouden de zinnen wat anders geformuleerd worden, dan geeft mij dat meer leesgemak. Een tip voor het volgende boek, zou ik zeggen.

Qua spanning zit je richting einde van het boek helemaal goed. Er zijn een aantal puzzels op te lossen en Cecile zet je eerst op het verkeerde spoor. Want wie ziet Jackie? Dat is de grote hamvraag. Steeds worden er mensen "geëlimineerd" voor de antwoorden. Uiteindelijk komt het antwoord en Jackie onthult haar verhaal. De lezer verwacht daarna nog flinke actie, maar dat blijft uit. Verder verklap ik niets. 

Conclusie

In alle staten is een mooi reisverhaal. De cover zou ik anders kiezen, evenals de opbouw van sommige zinnen. Dat geeft meer leesplezier. De spanning stijgt en dat is heel mooi gedaan. In Cecile zit een klein beetje Agatha Christie verscholen. Erg benieuwd naar haar volgende boek.

Waardering  3 sterren

Cover: 2, Spanning: 3,5, Plot: 4, Schrijfstijl 2,5, Einde: 5, Personages: 4

In alle staten geeft een smaakje van Agatha Christie.

Zeer leuk boek, ik kan het je aanraden!


Hartelijke groeten,
Annette Overvoorde

Birdy's Boeken

     Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie