Tamara Haagmans- Ctrl Alt Delete

Recensie


Titel: Crl Alt Delete
Auteur: Tamara Haagmans
Uitgeverij: Kabook Uitgevers
Genre: Young Adult
Uitgave: juni 2018

Gelezen in: september 2018


¶ Ctrl Alt Delete is een "bijna-sprookje", vol gevoel, emotie en de dosis humor. Het raakt een snaar". Annette Overvoorde, Birdy's Boeken.¶ 


Beste lezers,

Boekhandel Haasbeek in Alphen aan de Rijn is een prachtige boekhandel en ze zijn erg actief met boekfeestjes maar ook op social media. Ik was daar eerder voor de boekpresentatie van Karin Hazendonk (waanidee). Ik waagde een kans met een actie in de nieuwsbrief en ja...ik won Ctrl Alt Delete, door Tamara Haagmans. Daar kreeg ik zeker geen spijt van, want wat een ontroerend boek is dat. De cover deed een stoere look overbrengen. Maar nee, er was meer dan dat. Kijk je mee?

De auteur

Tamara Haagmans (1980) wilde altijd al “iets” met schrijven doen. Ze schreef al haar hele leven maar het begon pas serieuze vormen aan te nemen toen ze mee ging doen aan schrijfwedstrijden. Tamara haalde meerdere keren een shortlist en won zelfs enkele wedstrijden. Haar schrijftalent bleef niet onopgemerkt. Ctrl Alt Delete werd haar Young Adult Debuut: een ontroerend verhaal over liefde en de tragische kant van het leven. 

¶ "Ik hou van jou, Sneeuwwitje".."Ik hou van jou, Batman" ¶

Het verhaal

Lily (19 jaar) werd als kind ernstig ziek, maar moest daardoor noodgedwongen stoppen op 11-jarige leeftijd, met dansen. De behandeling slaat aan, en na een lang behandeltraject wordt Lily genezen verklaard. Ze pakt haar leven weer op en na jaren hard werken komt haar wens uit: ze mag dansen in de videoclip van Unity, een van de hotste boybands op aarde!
Ze ontmoet Jim, hij is gameontwerper, en samen moeten ze werken aan haar clip. De 21-jarige Jim blijkt een irritante kwal, die het bloed onder Lily's nagels vandaan haalt. Toch krijgt Lily gevoelens voor Jim, als ze een andere kant van Jim ontdekt en ziet hoe hij zich inzet voor kinderen in het ziekenhuis. Langzaam maar zeker groeien ze naar elkaar toe. Het leven lijkt Lily eindelijk toe te lachen. Tot dat vreselijke moment...

De elementen

De cover vind ik stoer, door het halve gezicht krijgt het ook gevoel. De titel weet ik in het begin niet goed te duiden. In een zeer fijne schrijfwijze lezen we over Lilly en Jim. Door de wisselperspectief krijgt het verhaal meer diepgang en kom je als lezer meer te weten wat er in beide hoofden omgaat. De vertelperspectief is de -ik-vorm-, wat zeker niet vervelend leest. Haagmans neemt ons mee in het leven van Lilly, met een flinke vibe komen we gelijk binnen in het moment dat Lilly is uitgekozen uit "weet-ik-niet-hoeveel-meisjes" om te mogen dansen in de videoclip van Unity. Een van de coolste boybands van het moment. Ze is super enthousiast en vol blijheid. Die blijheid zakt ..als Jim met zijn auto door een grote regenplas rijdt en haar totaal nat spettert, zodat ze druipend bij de bushalte staat, op weg naar een festival. De woede steekt op, als ze hem daar ook aantreft. Wat een irritante kwal! Maar deze irritante kwal blijkt ook nog zijn mooie kanten te hebben, zo ontdekt ze later. Jim en Lilly hebben meer gemeen dan ze denken. Lilly wil bepaalde zaken uit haar verleden niet meer met iemand delen. Delen wil Jim weer heel graag, namelijk zijn acties door crowdfunding. En dat heeft ook zo zijn redenen. Dat tegenpolen elkaar ook weer aantrekken blijkt wel, want cupido komt voorbij met zijn liefdespijlen en Jim en Lilly worden verliefd. Jim gaat Lilly helpen met haar grote droom. Maar Lilly wil op sommige vlakken zeker niet geholpen worden. En dit heeft een grote impact in beide levens.

Sneeuwwitje meets Batman, maar maakt hij haar sprookje waar? 

Conclusie

Ctrl Alt delete is een waar liefdesverhaal. Een tearjerker/ tranentrekker van de eerste orde. Ik noem het een "bijna-sprookje". Het is Haagmans gelukt om een perfect Young-Adult-debuut neer te zetten. Met alle ingrediënten die nodig zijn, voor een succesvol verhaal. Lilly met haar grote droom en dan Jim..de irritante kwal. Volgens cupido niet de perfecte match, maar toch kruipt de liefde waar het niet gaan kan. Ondanks alles wat er verder dan gebeurt. Drama of geen drama. Door de prettige schrijfstijl blijf je als lezer geboeid lezen. Stoppen is geen optie. En dan het einde, dat blaast je van je stoel af. Tamara Haagmans, we houden jou in de gaten! 

Waardering  

4,5 sterren, voor Ctrl Alt Delete.

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken      


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie