Max las: Voorlopers, van Mirjam Hildebrand

Gastrecensie


Titel: Voorlopers
Auteur: Mirjam Hildebrand
Uitgeverij: Kluitman
Genre: Jeugd/ Young Adult
Uitgave: juni 2017

Beste lezers,

Hierbij een gast op dit blog: Max Overvoorde gaat dit boek bespreken en geeft zijn eigen mening. Op geheel eigen wijze gaan we van start: 

Kennismaken:

Hoi Max, leuk dat je er bent. Hou oud ben jij?
* 16 jaar

En welke school/ opleiding volg je?
* Ik zit op VWO 5.

Wat was je eerste kennismaking met het boek "Voorlopers"? 
*Er lag een mooi boek op tafel, zojuist bezorgd.  De cover vond ik heel cool. "Hey", zei ik, "van wie is dat boek? Dat boek wil ik wel gaan lezen!"

En heb je het voor school mogen lezen?
*Ja, gelukkig wel.

Hoe heb je het boek ervaren, hier volgen 5 vragen: 

1. Wat vind je van de cover & titel?

Het boek ziet er goed uit, spannend. De titel roept vragen op "wat is het?". Als je de woorden leest... meisje en een missie..dan wordt het nog spannender.

2. Wat is het belangrijkste element?

Het is vooral avontuurlijk geschreven. Je gaat ergens heen, waarvan je nog niets weet. Je weet niet wat er gaat gebeuren.

3. Welk thema staat centraal?

Liefde en spanning staat centraal in dit boek. In het begin is het verhaal nog redelijk normaal. Ze gaat mee naar het dorp en ontdekt dan steeds meer zaken. De spanning loopt op in het 2e deel van het boek. 

4. Was het wat je ervan verwachtte?

Ik verwachtte meer fictie, de bijzondere gaven gebruikt ze in de "normale"wereld. Ik verwachtte een fictie-wereld. Die indruk gaf de cover mij namelijk. 


5. Max, kan je in het kort je leeservaring beschrijven?

Voorlopers vond ik een vlotgeschreven boek, het leest snel weg. Na een aantal bladzijdes kom je snel in de sfeer van het boek. De gevoelens en emoties die er zijn, krijg je mee. De auteur beschrijft alles goed. Ook liefde komt erin voor. Maar dat heeft de schrijfster klein gehouden. Maar het niet het hele verhaal draait daar omheen. Het verhaal verliep niet helemaal zoals ik had verwacht.
Sommige zinnen had de auteur beter weg kunnen laten. Bijvoorbeeld : Terwijl er iets gebeurde stond er "en moest ze nodig plassen". Dit laatste geeft geen meerwaarde. 
Het eerste deel is heel interessant, je leest over de gaven, ed. Het 2e deel is anders geschreven. Er is meer vaart in het boek. Meer tijdsprongen, snelheid en actie. De missie is al vrij snel duidelijk, maar komt wat laat op gang. Het einde ging erg snel, je moet dan aandachtig blijven lezen anders mis je enkele details. Er had meer transitie in gemogen, een betere overlapping van deel 1 en deel 2. 

Het boek is geschikt voor meiden en jongens. Gezien het over Emma gaat is het geen echt meisjesboek. Je zou de hoofdpersoon kunnen vervangen door een jongen. Dan zou het verhaal hetzelfde kunnen verlopen.

Ondanks dat het anders was dan ik verwachtte heb ik ervan genoten. 
En geef het 4,5 sterren. 

Bedankt Max, voor je heldere leeservaring en de leuke foto van je surfervaring op het strand op Texel. De auteur is al bezig met een vervolg. Wat vind je daarvan?.

En..beste lezer, heb jij het boek al gelezen? En wat vond je er van?
Ik zie je reactie graag, onder dit blog!

Hartelijke groeten,
Annette Overvoorde
Birdy's Boeken                                                           

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie