Recensie: Angelique Haak- Het verkeerde meisje - Blogtour deelname 29 juni 2022

 
Recensie * Blogtour *

Titel: Het verkeerde meisje
Auteur: Angelique Haak
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: 20 juni 2022 

Met dank aan: uitgeverij De Crime Compagnie, voor het leesexemplaar. 
De Crime Compagnie staat veelal voor spanning en intriges. Heeft dit boek boek deze kenmerken ook? Kijk mee.

De vrouwen die het kunnen navertellen, de zogeheten geluksvogels, hoor je achteraf altijd zeggen: Ik voelde dat er die dag iets niet in orde was.

De auteur

In 2017 debuteerde auteur Angelique Haak met de thriller 'Een nieuw begin', waarin rechercheur Jennifer Brugman jacht maakt op een seriemoordenaar met een voorliefde voor Griekse mythologie. Hierna volgden in deze serie nog de titels 'Uitgeschakeld' en 'Zwarte ziel'. In 2020 verscheen haar eerste stand-alone: 'Nooit meer alleen' waarin kindercoach Emma op heftige wijze geconfronteerd wordt met haar verleden. Nu in juni 2022 volgt de tweede stand-alone 'Het verkeerde meisje'. Amelie was die ochtend op de juiste tijd op de juiste plaats. Toch ging het gruwelijk verkeerd..

De mensheid wil in al haar naïviteit blijven geloven dat ieder kind dat geboren wordt puur en bedoezeld is. Een onbeschreven bladzijde, met alle mogelijkheden en kansen om tot een vredelievend mens op te groeien. 

Over het 5e boek

Juiste tijd, juiste plaats. Toch ging het gruwelijk verkeerd… Op een ochtend wordt Amelie van haar fiets getrokken door een man met een angstaanjagend masker op. Hij sluit haar op in een hermetisch afgesloten kamer, waar ze probeert te overleven. Ondertussen probeert ze te ontdekken waarom de ontvoerder juist háár moest hebben. Is het hem te doen om losgeld van haar rijke vader? Speelt haar dubieuze bijna ex-echtgenoot Vince een rol in het geheel? Of heeft haar ontvoerder zich vergist en is zij simpelweg het verkeerde meisje?

De elementen 

De cover is meer dan een blikvanger. Je kan er gewoon niet omheen. Het is heel veel geel. met bloedspetters, een dame en gebroken glas. Heel bijzonder.

Dit spannende verhaal is opgedeeld in 3 delen. Elk deel begint met een muziekcitaat. Het 1e is van Pearl Jam, "release me". Het heeft betrekking op het 1e deel. 

Angelique Haak is bekend van de spannende boeken met een rechercheur in de hoofdrol. Die stap voor stap naar de oplossing toe werkt. Zo anders is dit verhaal over het verkeerde meisje. Het begin is duister en donker. Kelders zijn favoriet in thrillers. Neem nu "De das" het sterke thrillerdebuut van Fredrik Persson Winter. Ook "Jullie allebei" van Adele Parks begint hiermee. Tenslotte begon Arlidge zijn 1e boek Iene Miene Mutte met een donkere ruimte. Is het succes verzekerd? Nee, zeker niet. Er spelen meer factoren mee voor een succesvol verhaal. 

Dit is Angelique Haak next level

Angelique heeft mogelijk tijdens de lockdown een goede ingeving gehad, wat haar heeft getriggerd cq gemotiveerd heeft tot het schrijven van dit verhaal, met deze opbouw. Het is zeker een beetje "Arlidge" gezien het Iene Miene mutte-gehalte. Het heeft zeker een sausje van "De Das", gezien een bepaalde aparte verhaallijn. Tenslotte is er ook poedersuikertje gestrooid van Lydia van Houten. Dit vanwege de "bizarheid" van het verhaal en de verknipte personen die voorkomen. De lezers van deze 3 boeken zullen hier zeker van smullen.

Verknipt is ook het boek, dan dan in 3 delen verdeeld. In deel 1 maken we kennis met hoofdkarakter Amelie. Het is van korte duur want binnen no-time zit ze opgesloten. Haar brein draait over uren. Wat gebeurt hier? In deel 2 komen we terecht in een andere omgeving. Na een twist gaat het een geheel andere kant op. Deel 3 is opnieuw zeer benauwd en beklemmend. Dan volgt een supertwist en een super einde. In de weg er naar toe wisselt de vertelperspectief. Ook maken we kennis met het sprookje van Hans en Grietje, wat belangrijk is in het verhaal. Ook vanwege de beeldspraak. Er is een mooie cadans aanwezig, een ritme van gebeurtenissen van toen & nu.

Totaal andere aanpak van storytelling

Angelique Haak heeft het dit keer geheel anders aangepakt. Bij het proloog en de kelder denk je eerst, oh ja..dit is niet nieuw. Maar deze gedachte verlaat je brein na een tijdje verder lezen. De titel is mooi gevonden en laat je ook niet meer los. Is het een verkeerd meisje? Of het juiste op de verkeerde plek en tijd? Of niets van dit alles? Het is zeker de rode draad van dit psychologisch en psychopathisch drama. 

Het thema "verknipte jeugd" is indrukwekkend en ook triest te noemen. Met dit gegeven is dit kanarie gele boek voor een deel opgebouwd. 

Conclusie

Angelique Haak heeft niet stil gezeten. Dit thrillerboek zal menigeen van zijn stoel blazen. Was zij in begin nog niet zo zeker over het verloop en daarna de ontvangst bij de lezer, dan kan zij gerust achter over leunen..want dit is helemaal top. De nieuwe Angelique "Arlidge" Haak is geboren.

Waardering 5 sterren.   

Jaa, echt 5 dikke sterren voor deze spannende geel-met-bloedspetterende-thriller. Ik kon er niet mee stoppen. De adem werd soms even vastgehouden. Dus ja..een dikke aanrader.

Deze recensie is onderdeel van de blogtour. 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken


Bij de boekpresentatie in BarendrechtReacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie