Libby Page- Het zwembad

Recensie


Titel: Het zwembad
Auteur: Libby Page
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers 
Genre: Roman/ feelgood
Uitgave: 29 mei 2018
Pagina's: 288 bladzijdes

Gelezen voor Uitgeverij A.W. Bruna, waarvoor dank!. 


"Het is een verhaal over kracht & vriendschap en omzien naar elkaar. Een verhaal over mensen met een hart in goede en slechte tijden. Het is prachtig". Ännette overvoorde, Birdy's Boeken.Beste lezers,

Dit boek kwam al een paar voorbij op social media en het sprankelde gewoon. Graag zou ik ontdekken of dit ook aan de binnenkant het geval was, dus het verhaal. 

De auteur

Libby Page ( 25 jaar) werkte na haar studie in de marketingwereld en als journalist voor The Guardian. Het zwembad is haar debuutroman en zal in meer dan landen verschijnen. Als kind heeft ze altijd al schrijver willen worden. Ze begon al snel met korte verhalen en gedichten. Naast schrijven is buiten zwemmen haar grote passie. Ze woont in Londen.

¶If you have an idea that you've been sitting on for a while or that niggles at you and won't go away, my advice would be to grab hold of it and get to work. Make the time. Break your bigger goal into smaller chunks. Tell yourself that this time you will complete it. And you never know where your idea might take you.¶ Libby Page, The Guardian.

 Samenvatting

De 86-jarige Rosemary woont al haar hele leven in de Londense wijk Brixton. Maar haar buurt is erg veranderd, ze herkent het bijna niet meer terug. De bibliotheek waar ze vroeger werkte werd gesloten, de kruidenier die iedereen kende is nu een trendy bar en haar geliefde man, George, is overleden. Wat haar vooral nog plezier brengt, is het zwemmen. De jonge Kate is net verhuisd en voelt zich alleen in de grote stad. Ze is begonnen met haar eerste baan voor een lokale krant. De opdrachten die zij krijgt, zijn niet echt van groot belang. Als het buitenzwembad van Brixton met sluiting wordt bedreigd, ziet Kate een kans is op een goed verhaal. Voor Rosemary is dit het moment is waarop ze ook haar laatste "liefde" zal verliezen. De twee besluiten zich samen in te zetten voor het behoud van deze belangrijke plek in de wijk. Want het zwembad is meer dan alleen een plaats waar gezwommen wordt. Door hun actie laten Kate en Rosemary zien wat het zwembad allemaal betekent voor Brixton en bundelen zij hun kracht ..met heel hun hart. 


¶Rosemary kan zich geen periode herinneren dat het zwembad geen rol speelt in haar leven; het is net zo'n vast gegeven als het kopje thee, dat ze drinkt op het balkon.¶

De elementen

De cover is echt prachtig. Ook aan de binnenkant zwammen er mensen in het bad., Dit doet wel veel qua verwachting. De titel is duidelijk, al vind ik de Engelse titel "The Lido" wat mooier klinken.  De vertelperspectief is 3e persoon. In het begin zijn er veel beschrijvingen en lange zinnen. Als lezer moet je er wel even inkomen, qua verhaal. Twee personen staan centraal Kate & Rosemary. Ieder met een eigen verhaal en achtergrond. Maar de verhalen passen precies bij elkaar als een soort Yin & Yang. Kate heeft last van angsten, sinds ze naar London is verhuisd. En is best eenzaam. Rosemary woont al haar hele leven in de wijk Brixton in deze stad. En weet niet beter. Ze heeft haar vrienden en vermaakt zich goed. Dor Rosemary gaat Kate weer zwemmen en komt ze langzaamaan van haar angsten af.  Er komt weer vrolijkheid in haar leven. Kate geeft Rosemary ook veel. Naast vriendschap ook strijdkracht, om te pogen het zwembad open te houden. Zo komen angst & eenzaamheid, maar ook vrolijkheid en kameraadschap in golven voorbij. In prachtige taal weet Libby Page de lezer te betoveren. Wat zwart is wordt wit, droefheid wordt hoop. De lezer kan niet anders dan van beide personages gaan houden.

Het zwembad is meer dan een feel-good-story. Niet alle momenten zijn "feelgood". Het is zoals het leven is: met zijn ups en downs. De ene mens blikt achteruit en mist zijn geliefde. De ander kan eindelijk weer vooruit kijken en durft opnieuw te gaan liefhebben. De kracht van het boek zit hem in de onderlinge verbindingen, liefde en vriendschap. Zonder zakdoek kom je niet droog bij het einde. Het verhaal raakt een snaar.

Conclusie

Met het zwembad heet Libby Page een zeer indrukwekkende roman neergezet. De al op leeftijd zijnde Rosemary, gaat veel betekenen voor de jonge Kate. Ze geven elkaar kracht, op hun eigen manier. En dat is prachtig om te lezen. Met mooie details en verhalen over haar George en de nachtelijke zwempartijtjes, wordt de lezer zo het verhaal en dus "Het zwembad" ingetrokken. 

Het is een verhaal over kracht & vriendschap en omzien naar elkaar. Een verhaal over mensen met een hart in goede en slechte tijden. Het is prachtig.

Waardering

5 sterren, zeker genoten en dik verdiend. *De quote van de auteur laat weten, dat als je een idee hebt, je dit niet alleen moet noteren, maar moet vasthouden..en ervoor moet gaan. Zo is haar boek ook ontstaan.
 https://www.theguardian.com/education/2018/apr/25/libby-page-creative-career Hartelijke groet,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken & Birdy's kids


  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie