Corina Boman- Winterbloesem

Recensie

Titel: Winterboesem
Auteur: Corina Bomann
Genre: historische roman/ feelgood-roman
Pagina's: 346 bladzijdes
Uitgave: oktober 2017

Gelezen voor het reviewteam, van Meulenhoff Boekerij, waarvoor dank!


"Machtig mooie feelgood-roman over liefde, 
verraad en winterbloesem"
Annette Overvoorde
Birdy's BoekenBeste lezers,


Voor het reviewteam van uitgeverij Meulenhoff Boekerij mocht ik deze mooie feeldgood gaan lezen. De auteur ken ik alleen van de mooie bloemenboeken, waarvan er twee een mooi plekje warm houden in mijn boekenkast. Eèn kreeg ik er kado, toen ik Santa Montefiore in het echt mocht ontmoeten. Bij het nieuwste boek van Santa kreeg ik er dus ook een "Bomann" bij. Tot op heden heb ik er nog niet in gelezen. Qua vormgeving en cover, zien ze er echt prachtig uit. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt..dus lees je mee?

{"En bovendien kwam kerstmis steeds dichterbij. Eigenlijk zou de gedachte aan de feestelijk versierde boom en de geur van kruidkoek haar vrolijk moeten stemmen. Als kind was ze dol op de tijd voor de jaarwisseling en was ze in die weken vreselijk opgewonden geweest. Maar dit jaar verwachten haar ouders een beslissing van haar die haar hele leven zou veranderen."} 

De auteur

De Duitse Corine Bomann is 43 jaar en is zeer bekend om haar mooie bloemenromans. Ze woont een gedeelte van het jaar op het platteland om haar mooie boeken te kunnen schrijven. Het andere deel woont zij in Berlijn. Haar romans staan in Duitsland hoog in de bestsellerlijst. Bij Boekerij verschenen al meer titels.

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in de Duitse badplaats Heiligendamm, gelegen aan de Oostzee. In het jaar 1902 hebben de ouders van Johanna en haar oudere broer Christian daar een mooi hotel. Als Christian een paar weken voor kerst met zijn paard Bruno langs het strand rijdt, weet hij niet wat hem overkomt. En jongedame gewikkeld in een zeildoek ligt op de grond. Gelukkig ademt ze nog. Helaas weet ze niet hoe ze heet en waar ze vandaan komt. Het enige wat ze wel weet, is dat ze de tak van de fruitboom die ze stevig vast heeft, zeker niet kwijt wil. De jonge vrouw wordt opgenomen in het huis van Johanna en Christian en zij en Johanna worden dikke vriendinnen. Johanna heeft zo haar eigen problemen want haar ouders hebben de perfecte huwelijkskandidaat gevonden. Of ze hiermee zal trouwen en hoe het afloopt met de drenkeling, de fruittak en de andere zaken, dat lees je in "Winterbloesem".

De elementen

De cover is werkelijk prachtig. Roze bloemen sieren het kaft maar ook de zijkanten van het boek. De titel geeft een mooie samenvatting weer. De bloesemtak die de drenkeling in haar handen heeft is een belangrijk item in het boek. De auteur vertelt er achter in het boek meer over, en dat is een mooie aanvulling op het boek. De vertelperspectief is 3e persoon. We lezen over Johanna en wat zij meemaakt in haar 21e levensjaar in de winter van het jaar 1902. 

In mooie zinnen zet Corina Bomann een verhaal neer, waar je als lezer zo in zit. Het is niet erg ingewikkeld en uitgebreid beschreven zoals Montefiore wel doet. Alles is goed gedoseerd: niet teveel personages, beperkte beschrijving van omgeving, maar toch voldoende achtergrond zodat het helder en duidelijk is. Het familieverhaal staat voorop. Enige lange vertellingen over huizen, straten en plaatsen blijven achterwege. Op sommige gedeeltes had dit meer tot zijn recht mogen komen.

Bomann's vertelwijze is naast dit kleine gebrek aanstekelijk. Eenmaal begonnen wil je als lezer eigenlijk alleen maar doorlezen. Het verhaal wordt goed opgebouwd. Aan het eind volgt enige spanning en komt alles mooi bij elkaar. 

Conclusie

Winterbloesem is een heerlijke feelgood-roman over liefde en verraad en een bloem die uit de knop ontwaakt. Over familiegeheimen en wantrouwen en hoe dit allemaal tot een goede einde wordt gebracht. Het verhaal is prachtig. Met een grote glimlach sloeg ik het dicht.

Waardering: 4,5 sterren.

Winterbloesem krijgt 4,5 sterren. Als zij (nog) meer beeldend zou schrijven krijgt het volgende mogelijk zeker 5 sterren.

Voor de liefhebbers van feelgood & Santa Montefiore. 
Genoten van dit prachtige boek.


Groeten,
Annette Overvoorde
Birdy's Boeken
   

  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie