Martine Kamphuis- Zondebok

Recensie


Titel: Zondebok
Auteur: Martine Kamphuis
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Genre: Thriller
Uitgave: oktober 2017
Pagina's: 300 bladzijdes
IBSN: 
9789461092847"Zondebok is een boek over het volbrengen 
van een missie & over doorzetten.
Over geluk hebben en een beetje liefde"
Annette Overvoorde, Birdy's Boeken.
Gelezen als proeflezer, voor De Crime Compagnie waarvoor dank!Beste lezers,

Dit boek heb ik mogen proeflezen voor uitgeverij De Crime Compagnie. Het is dan altijd een hele verrassing, wat het boek zal brengen. Geen cover en ook zonder back-info ga ik dan zo het verhaal in. En dit heeft mij zeker niet teleurgesteld. Neem een kijkje.. naar mijn leeservaring!

De auteur:

Martine Kamphuis (1963) is een Nederlands schrijfster. Kamphuis studeerde geneeskunde en is werkzaam als psychiater. Haar specialisatie is 
behandelen  van mensen met gedragsstoornissen. Ze publiceerde onder andere enkele artikelen met betrekking tot haar vakgebied. In 2006 verscheen haar debuut, de psychologische thriller Vrij. In 2007 bracht Uitgeverij Averbode haar eerste kinderboek uit in de reeks van Vlaamse Filmpjes.

Kamphuis heeft drie zoons, die als proeflezers fungeren voor haar jeugdboeken. Ze won tweemaal de John Flandersprijs. De vertaalrechten van een aantal van haar boeken werden verkocht aan de Duitse uitgever Droemer Knaur. Zondebok is het derde boek, uit de WP-serie.

Het verhaal:

Dit is deel 3, uit de WP-thriller-reeks van Martine Kamphuis, waarin WP (Wynona Post) de hoofdrol voor haar rekening neemt. Ze is rond de 30 jaar en is werkzaam als GZ-psychologe in opleiding op een polikliniek. Het is erg druk en het spreekuur zit al weken van te voren vol. De komende tijd werkt ze aan een project voor justitie. Er is een vrouw gearresteerd op verdenking van incest. De vrouw, Ellis genaamd, werkt in de kinderopvang. Voor WP ligt er de taak om, door onderzoek te plegen, een rapport over Ellis te schrijven. De vrouw heeft een volle bekentenis afgelegd. Wynona moet gaan analyseren hoe ze tot haar daden is gekomen en eventueel een samenhang tussen de daden en geestelijke gesteldheid aantonen. De vrouw zegt in het begin geen enkel woord. Dat wordt voor WP een hele opgave om aan haar taak te gaan beginnen. 

Als de zoon van Ellis dood wordt aangetroffen, brengt dat een grote schok te weeg onder de buurtbewoners. Een aantal zijn opgelucht, een aantal ook niet. Maar het geeft bij WP ook een zekere onrust. Is het drama nu voorbij? Of nog niet?.

Lukt het haar om het onderzoek volledig af te ronden en het rapport op tijd gereed te hebben? Je leest het in Zondebok.

De elementen:

De titel is kort maar krachtig. Wie is de zondebok in dit mooie verhaal van de Crime Compagnie?. Dat is dus de grote vraag. Meestal neemt de Zondebok de schuld op zich, vanuit een groep. Maar nu is het iets anders. En speelt een gezin een grote rol. Een bijzonder drama ontvouwt zich binnen dit gezin. 

Het verhaal is geschreven in de 3e persoon, en het proloog is geschreven in de ik-vorm. De hoofdkarakter is een dame genaamd  WP (Wynona Post, al staan de letters voor World Peace, volgens haar ouders.) De karakters worden goed uitgewerkt en uitgediept. Het boek leest prettig en vlot weg. Ieder hoofdstuk wordt niet gekenmerkt door een nummer, maar een datum (zonder jaartal). Het verhaal heeft een goede opbouw, de spanning blijft aanwezig en wordt goed vastgehouden. Het heeft een heel actueel thema: een verdachte in hechtenis, die een volledige bekentenis aflegt en verder niets wil zeggen. En dat is heel interessant. Zeker voor WP die hier natuurlijk meer van wil weten.

Conclusie: prachtig en verrassend.

Martine Kamphuis, schrijfster maar ook werkzaam als psychiater, en gespecialiseerd in gedragsstoornissen, zal zekere affiniteit voelen met de hoofdpersoon WP. Zondebok is voor mij een heel bijzonder boek, waar heel veel in zit. Soms kom je een boek tegen, waar je even aan moet wennen. Met name aan het begin was dat het geval. Maar eenmaal aan het lezen kan je het maar moeizaam wegleggen. Zondebok is zo’n bijzonder boek. Het verhaal is goed in elkaar gezet, welk drama speelt zich af binnen het gezin? Welk verdriet hangt daar toch? De spanning wordt langzaam opgebouwd, het verhaal ontrafelt zich bij beetjes, een goede plot en een verrassend einde. Na het boek ben je er gewoon even stil van.

Zondebok is een krachtig boek over het volbrengen van een missie & over doorzetten, over durf en over randjes gaan, over lijden en veel verdriet. Over geluk hebben en een beetje liefde.

Het is een boek dat zeker veel lezers zal aanspreken. Het is zeker geen verhaal van dertien in een dozijn. Ik vond het prachtig en verrassend en goed voor 4,5 sterren. Martine Kamphuis heeft er een grote fan bij.

Mijn waardering:

Dit boek krijgt 4,5 sterren.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Plot: 4
Psychologie; 5
Spanning:5


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie