Simone van der Vlugt- Toen het donker werd

-Recensie


Titel: Toen het donker werd
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgeverij: Ambo Anthos
Uitgave: september 2016
ISBN: 9789026332081 

Samenvatting:


Menno en Sacha zijn al een tijdje getrouwd. Menno is een hardwerkende ondernemer. En Sacha is huisvrouw en kunstenares. Puber-zoon Luuk zit op het VWO. Als zoon Luuk schulden krijgt door spelen van poker, roept hij de hulp van zijn vader is. De schuld is zo hoog opgelopen dat de 17-jarige Luuk, dit helaas niet zelf kan ophoesten en oplossen. Als Luuk samen met z’n vader Menno het geld gaat brengen, is de schuld afgelost. Helaas blijkt dit niet het geval te zijn, en er wordt meer geld opgeëist. Zodat het gaat lijken op afpersing. Daarna gebeuren er een aantal bijzondere gebeurtenissen en ontmoetingen met 2 duistere personen. Waar Menno is, daar zijn zij ook. Menno negeert het en gaat verder met z’n bedrijf.  Maar er is iets misgelopen waar hij erg mee in z’n maag zit.  Hij vraagt de hulp in van een oude vriend, maar dan krijgt hij de schrik van zijn leven, als zijn vrouw Sacha een auto-ongeluk krijgt. Is het een ongeluk? Wie is de oude vriend Jan eigenlijk? Waar was Luuk mee bezig?

De antwoorden op deze vragen en hoe dit verhaal verder afloopt lees je in
 "Toen het donker werd". 

{“ Ik word er gek van, zei Sacha, Aldoor die duisternis, geen spoortje kleur. Het is zo..beklemmend. Alsof ik in een diepe put zit waar ik niet uit kan komen”} De elementen:
De cover: weerspiegeld het verhaal in een notendop: donker met een klein beetje licht in de duisternis. Wat is licht en wat is duisternis, wat wordt er verborgen gehouden.. zodat het niet zichtbaar is?

De titel: slaat op Sacha, zij krijgt een ongeluk, waardoor haar zicht wordt verminderd. En dat is heel erg.

Het verhaal is geschreven in de 3e persoon, en het verhaal benauwd gelijk en is beklemmend. De hoofdpersonen zijn Menno en Sacha. Zij luisteren niet echt naar elkaar. Dat stoort een beetje in het begin, maar is kenmerkend voor hun relatie. Er zij ook zaken die zij verborgen houden. 


{ “Ze probeert in te schatten hoelang het duurt voor ze bij de draaideur zijn. Nog tien stappen, nog negen, acht”} 


Mijn mening:
De auteur Simone van der Vlugt, heeft hiermee opnieuw een sterke thriller neergezet. In mooie vlotte zinnen, zoals we van haar gewend zijn, pakt het verhaal je vanaf het begin en kan je het boek moeilijk neerleggen. Het is beklemmend & meeslepend. Wat het gezin allemaal meemaakt is best heftig en zou zomaar echt gebeurt kunnen zijn. Het komt heel realistisch over. Het is een verhaal over liefde en verdriet, over geheimen hebben voor elkaar en elkaar toch weer bijstaan, over pijn & wraak. Over machteloosheid & hulpeloosheid. En over doorgaan met het leven, over duisternis en het licht weer gaan zien...in meerdere opzichten.


"Het is een prachtig pakkend verhaal, met groot plezier gelezen". 

Over de schrijfster
Simone van der Vlugt (1966) is een van Nederlands grootste thrillerschrijfsters. Van haar thrillers werden in totaal twee miljoen exemplaren verkocht. Simone van der Vlugt is het pseudoniem van de uit Hoorn afkomstige Simone Watertor. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze schrijfster wilde worden en op haar dertiende stuurde ze voor het eerst een manuscript op naar een uitgever.

Na haar debuut voor volwassenen: De reünie in 2004 volgden Schaduwzuster, het laatste offer, Blauw water, Herfstlied, Op klaarlichte dag en In mijn dromen.
Haar boek Blauw water stond wekenlang op nummer 1. En is ook zeker een aanrader. Het verhaal greep mij zeer aan.


Waardering:               Het boek is met groot plezier gelezen, en krijgt 4 sterren!

Originaliteit: 5
Spanning: 4
Leesplezier: 4
Plot/ clou: 4
Einde 4


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie