Gayle Forman - Laat me gaan

Gayle Forman - Laat me gaan 

releasedatum: 12 oktober 2016
Uitgever: The House Of Books

Intro
Maribeth denkt dat ze superwoman is. Als hardwerkende New Yorkse moeder van een vierjarige tweeling beseft ze niet eens dat ze een hartaanval heeft gehad. Na een dubbele bypassoperatie wordt ze ontslagen uit het ziekenhuis onder voorwaarde om thuis te herstellen. Dat blijkt onmogelijk. Zelfs haar moeder die tijdelijk komt 'helpen' vindt haar egoïstisch. Ten einde raad pakt Maribeth een koffer en vertrekt, zonder haar man Jason te laten weten waar ze naartoe gaat.

Mijn mening:
Het boek is met plezier gelezen. In vlotte en makkelijk te lezen zinnen, en met de nodige humor, wordt het verhaal vertelt van Maribeth. Mogelijk herkenbaar voor veel werkende moeders met kinderen (op de basisschool). Als werkende moeder is het druk, erg druk, je bent niet alleen moeder, maar ook oppas, taxi naar de clubjes, moeder voor partijtjes, taarten bakken, etentjes geven, boodschappen doen, afijn. .Je “moet” een heleboel, alle ballen in de lucht houden als “Happy Mum”. Maribeth zeker een moderne moeder, maar haar man Jason is helaas geen echte moderne vader. Zeker niet. Want de man van Marbeth wil ze het liefst niet lastigvallen met dit alles. Ze regelt alles liever zelf. En hij is in het begin ook niet zo toeschietelijk om snel in te springen en als er gasten komen dan weet hij het niet verder te brengen dan “pizza bestellen”. Dus niet erg creatief.

Jason raakt zogezegd al snel van slag, als Maribeth in het ziekenhuis beland. Zij zegt nog, tegen hem dat ze snel thuis zal zijn, maar Jason schakelt gelijk haar moeder in, voor extra hulp thuis. Maribeth zelf denkt dan nog steeds dat ze daar is voor een korte check, ze neemt het niet helemaal serieus.. gezien er eters thuis langskomen en het nog niet klaar is. En ze dus snel naar huis moet. Maar dan moet ze op het laatst toch langer blijven, volgen er complicaties en moet ze zelfs direct geopereerd worden. En dat is toch wel een hele shock.

Eenmaal thuis, is haar moeder er om haar direct bij te staan. Ook dit vind ze niet fijn. Daarnaast geeft ze niet veel uit handen en dit botst. Dit nare ziekenhuis-voorval heeft haar flink aangegrepen, dan is haar moeder nog in huis.. Jason is weer druk met zichzelf.. en dan komt ze tot het besef, dat ze even extra tijd nodig heeft, helemaal voor zichzelf.

{ “Denk je dat het dan goed is als ik morgen weer naar kantoor ga? Het is nu een echte heksenketel!”
“Het spijt me dat mijn hartaanval op zo’n ongelegen moment is gekomen”}

Dan neemt ze een besluit, en vertrekt ze plots in haar eentje en laat een briefje achter. Ze heeft tijd nodig om even zichzelf te kunnen zijn. Weg van alles. Dan pas kan ze mogelijk zichzelf weer zijn. Want wie is ze eigenlijk? Wie zijn nu haar echte vrienden? Ze is wel geadopteerd en maar waar komt ze eigenlijk vandaan? Wie zijn haar ouders? Om alles te overdenken.. en tot rust te komen vertrekt ze naar Pittsburgh. Daar maakt ze nieuwe vrienden en komt ze langzaam tot nieuwe inzichten.

Waarom vertrekt ze zo plots? En waar zit ze allemaal mee in haar hoofd?  Je leest het allemaal in dit leuke boek!

{ “Eenmaal in de trein werd ze overmand door vermoeidheid, maar het was een ander soort vermoeidheid dan de slopende lethargie die haar thuis had gekweld”}

De elementen:
De cover laat in creme /bruine tinten een afbeelding zien van een vrouw, die een beetje streng voor zich uit kijkt. Het is een soort tekening. De titel is kort maar krachtig.. het is het eerste boek van deze schrijfster die ik mag gaan lezen.. dus ik ga er blanco in.. en was erg benieuwd. Cover en titel maken erg nieuwsgierig.

Het verhaal wordt vanuit geschreven vanuit de 3e persoon vertelt. Het heeft korte hoofdstukken, dat is heel prettig want in het begin gebeurt er best wel veel. In een vlotte, prettige schrijfstijl wordt het verhaal vertelt van Maribeth en haar haastige leven als werkende moeder, met kids en man.
Een van de belangrijkste elementen vind ik de mooie vertelkunst van de schrijfster met de nodige humor heeft ze een mooi en herkenbaar verhaal neergezet.

De thema’s uit dit boek : Liefde en verdriet, twijfel en verlies, terugvinden en thuiskomen. Allemaal heel mooi verwoord in dit mooie boek.
De hoofdpersonen/ personages worden goed uitgewerkt. Je leert deze mensen en hun karakters echt goed kennen. Je houdt van ze of juist helemaal niet.  Maribeth vind ik een prachtvrouw met lef, om zomaar weg te gaan is dit toch wel nodig. Deze lef mis ik weer bij Jason, en de steun die hij Maribeth niet altijd geeft is een gemis.

Het is een prachtige ontroerende feel-good-roman, over het drukke leven van moeders van deze tijd en al hun beslommeringen, twijfels, geheimen en uitspattingen. 

Het is een kijkje-in-de-keuken in het drukke gezin van Maribeth, en wat er dan gebeurt als er iets misgaat met de gezondheid van een moeder die al zoveel rollen heeft in het gezin. En wat er gebeurt als moeder even "vastloopt"..en dan even tijd nodig heeft om te bezinnen.
Kortom: het is een prachtig volwassenen-debuut, van Gayle Forman: een mustread!

De Schrijfster:
Gayle Forman (geboren in 5-6-1970 is een Amerikaanse Young Adult / jeugdliteratuur schrijfster. vooral bekend voor haar roman “Als ik blijf”, die de bedekte New York Times bestsellers lijst van jeugdliteratuur en werd gemaakt in een film met dezelfde naam.

Forman begon haar carrière met schrijven voor Seventeen Magazine , met de meeste van haar artikelen gericht op jongeren en sociale aspecten. Later werd ze een freelance journalist voor publicaties, zoals Details Magazine , Jane Magazine , Glamour Magazine , The Nation , Elle Magazine en Cosmopolitan Magazine . In 2002, maakte zij en haar man Nick een reis rond de wereld en ze oogstte ervaringen en informatie die later diende als basis voor haar eerste boek, een reisverslag. In 2007 publiceerde ze haar eerste jong volwassen roman “Sisters in Sanity” ( Vuurvliegjes)  die ze op basis van een artikel dat ze voor Zeventien had geschreven.

Meer boeken van deze schrijfster:
In 2009 kwam haar boek uit  “Als ik blijf”, een boek over een 17-jarig meisje met de naam Mia die betrokken is geweest bij een tragisch auto-ongeluk. De roman volgt Mia's ervaring als ze ligt in coma zich volledig bewust van wat er in haar omgeving gebeurde.
Later volgde titels als: Wacht op mij, Als ik blijf, Zijn jaar, Haar dag, Hier was ik.
In 2016 werd Laat me gaan uitgebracht: haar 1e volwassenen roman

Awards:
Gayle Forman won in 2009 de “NAIBA Book of the Year Awards” en won in 2010 de      ” Indie Choice Honor Award” winnaar voor “Als ik blijf”. De verfilming volgde in 2014.

Waardering
Het boek krijgt van mij 4 sterren.. met groot plezier gelezen.
Originaliteit: 4
Verhaallijn: 4
Plot: 4
Leesvreugde: 3,5  ( het lettertype vind ik wat klein.)
Einde:4

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie