recensie Clare Mackintosh- Mea Culpa

-Recensie

Titel: Mea Culpa
Auteur: Clare Mackintosh
Uitgeverij: De Fontein Romans en Spanning 
Uitgave: maart 2016
ISBN: 9789026137730
            

Intro:  Een alleenstaande moeder loopt met haar 5-jarige zoontje op straat, hij komt net van school. Hij vertelt honderduit, maar het regent hard, en niet alle woorden komen bij haar binnen. Ze geeft hem een dikke zoen op zijn voorhoofd. Als ze thuis zijn, zal ze naar hem verhalen luisteren. Maar nu regent het hard. Ze kunnen oversteken. Ze zijn er bijna, dan laat hij even los..en zegt ..”wie er het eerste is”, hij is altijd vol energie..en ze zijn bijna thuis. Dan uit het niets komt daar een auto, een bons en met een grote smak valt de jongen op de grond. Ze rent naar hem toe, valt, strekt haar armen uit..neemt hem in haar armen en vraagt hem zn ogen open te doen. helaas te laat. De auto geeft gas en rijdt snel weg. Hen samen achterlatend op de straat.

Het verhaal gaat verder in de ik-vorm en we volgen Jenna. In de 2e persoon volgen we inspecteur Ray. En een andere "ik" vertelt in flashbacks, zijn eigen deel. Het verhaal gaat zo verder vanuit 3 personen, zo naar een mooi en spannend einde. 


Politie-inspecteur Ray en rechercheur Kate nemen het onderzoek in behandeling. Ze zetten alles op alles om te onderzoeken wie hier achter zit, maar na 2 weken is er nog geen resultaat. De politie is de moeder van het jongetje uit het oog verloren, ze is zomaar verdwenen. gezien de resultaten moeten ze het onderzoek sluiten. Ze vrezen voor een cold-case. 


Jenna raakt in paniek, pakt wat spullen in en vertrekt. Ze weet niet waar naar toe, ze is in de war en haar wereld stort stort op 1 moment ineen. Ze reist van Bristol naar Wales. Stapt daar uit, en vind bij de kust een klein huisje waar ze kan verblijven.  Ze heeft een aanval van emoties en ziet Jacob voor zich. Ze is vaak op het strand en maakt daar mooie foto's, zelfs op bestelling. Ze maakt daar vrienden en heeft het goed. Maar haar verleden blijft haar achtervolgen.

Rechercheur Kate bijt zich nog 1 keer vast in het onderzoek. Ze zet alles op alles. Een 1 jaar na het ongeval zet de politie daarom een advertentie in de krant. Er volgt een tip en dan staat de politie bij Jenna voor de deur en ze nemen haar mee. Met alle gevolgen van dien..
Hoe loopt het verder af? Wie geeft de tip? waardoor vinden ze Jenna? Je leest het allemaal in het spanndende boek: Mea Culpa.

Het debuut van schrijfster Clare Mackintosh is een verrassend verhaal, dat door verschillende personages wordt verteld, terwijl het verhaal gewoon doorloopt met een verrassende plottwist. Zo krijgt het een extra dimensie. Het is een mooie spannende thriller. Mea Culpa is als debuut lovend ontvangen.

Thema's: 
>Het boek gaat over opnieuw beginnen (het plotse vertrek van Jenna) , vriendschap ( met de dierenarts en Bethan) en angst (angst om het verleden, door diverse gebeurtenissen, en angst voor personen).
>Maar gaat ook over vooroordelen: ( als Jenna wordt meegenomen, kijkt niemand haar meer aan in bijvoorbeeld het winkeltje bij haar huis, ongeacht wat er voorgevallen is.)
>tenslotte is zwijgen ook een thema (Jenna wordt aangehouden en zwijgt). 

Elementen:
De cover ziet er heel bijzonder uit en apart uit en toont een raam, en een soort vlinder. Wat doet hij daar? De titel "Mea Culpa" is ook heel bijzonder, en betekent "mijn eigen schuld". De vraag is natuurlijk: is dat wel zo??
 

Het is een verhaal vanuit verschillende perspectieven, je moet wel goed blijven opletten! Dan de plot, je denkt dat je het verhaal nu door hebt, maar dan, oeps, de plottwist, en het verhaal krijgt dan een andere draai en dat is heel knap werk in dit mooie debuut!
Auteur Clare Mackintosh werkte jarenlang binnen de politiewereld. In 2011 begon ze als freelancejournaliste en inmiddels is ze fulltime schrijver. Haar debuutthriller Mea Culpa werd meteen een hit in haar thuisland Engeland en wordt omschreven als een sensatie.


Waardering:Originaliteit: 5
als uit "Sleeping with the enemy"..in deel 2, voel je de spanning door het boek. 
Verhaallijn: 4
Als uit "Girl on the train", steeds verschillende perspectieven, dus blijf erbij!
Spanning:4,5
Stieg Larsson meets Erin Kelly, geweldig!

Plot / Clou: 4,5
Mooi plot, spannend! Het bevatte enkele plottwists (radicale verandering van verwachtte plot cq clou)
Einde: 3,5

Mooi einde, maar de lezer blijft met vragen zitten, hoe gaat het nu verder met..?


Mea Culpa smaakt naar meer, en krijgt daarom: een dikke 4 sterren!


Dit boek is veel voorbij gekomen op facebook en in andere media. De flaptekst maakte nieuwsgierig, ik kreeg er al een bepaald beeld bij..dus ja..deze stond op mijn wishlist. 


'Mea culpa' van Clare Mackintosh is een thriller voor de fans van 'Gone Girl', SJ Watson, Nicci French en Sophie Hannah.
Ik vind dit een echte aanrader! En krijgt van mij 4 sterren.Dit mooie boek, kreeg ik op moederdag. Gekocht in m’n favoriete boekwinkel, Boekhandel Kramers te Winterswijk, bij mevrouw Veronie die in het boekpanel zat, uit DWDD (De wereld Draait Door) Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie