Saskia Noort- Huidpijn

Recensie


Titel: Huidpijn
Auteur: Saskia Noort
Uitgeverij: Ambo Anthos
Genre: Psychologische thriller
Uitgave: juli 2016Beste lezers,

Saskia Noort behoort tot mijn favorieten. Haar boeken zijn een feestje om te lezen. Deze vond ik heel apart.

De auteur

Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. In 2003 zette ze in één klap de Nederlandse literaire thriller op de kaart. Ze wordt geroemd om haar vertelkunst en haar gave de tijdgeest zeer goed te verbeelden. Ze was best verkopende thrillerauteur in 2010, 2011 en 2012. Van haar thrillers werden in totaal 2,5 miljoen exemplaren verkocht.

Het verhaal:

Anne Koster is een populaire televisiepresentatrice en journalist en bekend van het tv-programma “Rondom Nieuws”. Vorig jaar ontving zij de prijs voor televisievrouw van het jaar. Ze woont nu een aantal jaren samen met Sam. Ze hebben het leuk samen en zijn klaar voor de volgende stap: een kind. Ze kijkt er erg naar uit.Helaas gaat dit niet zomaar via natuurlijke weg. Ze maken een afspraak bij een ivf-kliniek in Duitsland. Na de behandeling, die nog niet helemaal was afgerond, zegt Sam, dat hij het niet meer wil. Hij biecht op dat hij verliefd is op een ander. Het blijkt de nieuwe stagiaire te zijn van Anne. De wereld van Anne stort in. Dan volgt er diezelfde avond, een dramatisch telefoontje, haar tv-programma stopt ermee, vanwege de kijkcijfers.Vanaf dat moment gaat het bergafwaarts met het rooskleurige leven van Anne. Want de pers komt steeds met nieuwe details over de “break-up”, die Anne in een kwaad daglicht stellen. Ze moet er veel moeite voor doen om ieders vertrouwen te blijven houden, gezien ze ook nog een duistere kant heeft die niet iedereen kent.

¶.. soms zie je jezelf van een afstand zitten..te oud om te zijn waar je bent…in een verkeerd leven..¶ 
De elementen

De titel “Huidpijn” heeft op een manier betrekking op hoofdkarakter Anne. Tevens krijgt zij Huidpijn van het verdriet wat haar wordt aangedaan, waardoor ze dingen weer gaat doen, uit het verleden. Bij het zien van de cover ( roze, met een kijkend oog) krijg je al een gevoel dat iemand je constant aankijkt of in de gaten houdt. Het is een enigszins koele cover, maar toch met een dreiging erin verscholen. Zo is ook het boek.
Het verhaal wordt verteld in 3e persoon, we lezen over Anne en Sam, buurmeisje Jazz en haar moeder. De vrienden van Anne en haar moeder en zus. Af en toe blikt Anne even terug naar haar jeugd. Dat is ook belangrijk voor het verhaal. Het boek heeft een vlotte schrijfstijl zoals verwacht kan worden van Saskia Noort.

Conclusie

Saskia Noort heeft met dit prachtboek “Huidpijn” opnieuw een mooi & realistisch verhaal neergezet. In vlotte en snelle zinnen schrijft ze over het succes en verdriet van de bekende tv-persoonlijkheid Anne. Het is een pakkend verhaal, wat je niet kan loslaten, totdat de climax is bereikt en het verhaal voortvloeit in een heel mooi einde. Op gevoelige wijze lezen we, wat Anne allemaal meemaakt, als Sam haar verlaat. En ze helemaal alleen achterblijft met haar verdriet. Het verhaal leest als “superspannend” en eenmaal begonnen is er geen stoppen meer aan. 

Waardering
Huidpijn is een mooie uiteenzetting van een succesvrouw, die door pech en pijn, bijna ten gronde gaat. Het boek krijgt 5 punten, wel verdiend!

Originaliteit: 5
Verhaallijn: 5
Spanning: 4,5
plot/ Clou: 5
Einde: 4
 "Saskia Noort behoort tot mijn favorieten..al jaren"

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie