Annemarie Bon - Free Run-

Mn dochter Floor en ik zijn ambassadeurs van dit boek, in ruil voor een eerlijke recensie. Uitgelezen in juli 2016.

Boek informatie:
Verschenen in: 2016
ISBN: 9789048832156 , 9789048832163
Genre: Young Adult
Verschenen bij: Moon
leeftijd: vanaf 12 jaar

Beste lezers,

Mijn dochter Floor en ik waren ambassadeurs van dit boek, in ruil voor een eerlijke recensie. Uitgelezen in juli 2016. Het is een Young Adult/ kidsboek. Flaptekst:

Ward heeft geen identiteitsbewijs, hij is nooit aangegeven bij de burgerlijke stand - hij bestaat niet. Als zijn eveneens illegale, Venezuelaanse moeder op een dag wordt opgepakt en uitgezet, staat Ward er alleen voor. De enige die daar verandering in kan brengen is zijn biologische vader, die hem bij zijn geboorte nooit erkend heeft. Dan begint een spannend verhaal over de zoektocht naar Wards biologische vader. Wat Ward op de been houdt, is zijn passie voor freerunning.


Mijn samenvatting:


Het eerste deel van het verhaal, gaat over Ward. Hij is 15 jaar en heeft als hobby Free Running. Hij doet dit graag met zijn vriend Marnix. Hij gaat na de arrestatie van zijn moeder op zoek naar zijn biologische vader. Want zijn moeder is hier illegaal, hij heeft zelf geen paspoort en is dus eigenlijk staatloos. Ze wonen dan ook niet lang op dezelfde plaats.  Na een tijdje bij zijn vriend Marnix gewoond te hebben, vertrekt hij. Hij heeft de naam van de persoon die zijn vader moet zijn en gaat op weg bepakt en bezakt op een fiets. Onderweg komt hij veel mensen tegen die hem willen helpen, hij besluit ze dan ook te vertrouwen.  Helaas is de wereld niet zo mooi en roze als dat ie er uit ziet, en hij komt dan ook de verkeerde personen tegen die ongevraagd enkele belangrijke spullen meenemen.

Het 2e deel gaat over Ward, die uiteindelijk de persoon heeft gevonden die hij zo naarstig zoekt. Zijn biologische vader heeft een goed leven en wil hem graag helpen. Maar of dat zo slim is? Dat lees je allemaal in " Free Run".

De elementen:

De cover: ziet er mooi uit, felle kleuren en een jongen die over een muurtje springt. Het zal daarom een actief verhaal zijn, met een vaartje.
De titel " Free Run" , slaat op de zoektocht naar de biologische vader van hoofdpersoon Ward. En die Free Run heeft hij zeker goed doorstaan. Het verhaal bevat een aantal thema's. Vriendschap: met Liz en Patryk. Vertrouwen: Ward gaat gelukkig uit, van het beste van de mens, en vertrouwt veel mensen. Daarnaast moet hij er op blijven vertrouwen, dat het goed gaat komen.
Helaas komt "misbruik maken van het vertrouwen" ook voor, een aantal personen maken misbruik van zijn goede wil en vertrouwen, dit is wijze een les voor Ward. 

Mening over het boek:

Het boek is met veel plezier gelezen. Het verhaal  "Free Run" pakt gelijk en neemt je gelijk mee, in de spanning die Ward, 15 jaar, moet voelen, als zijn moeder mee moet met de politie en hij alleen achterblijft. 

Het boek " Free Run" begint met een vaartje. Het leest prettig weg en de spanning die met name in deel 2 tot uiting komt, wordt goed opgebouwd. Het verhaal dat Annemarie Bon schrijft, zou zomaar in het echt kunnen gebeuren en sluit dan ook aan op een actueel thema zoals de vluchtingelingencrisis. De angst, het vluchten en het zoeken naar een uitweg. Het is een mooi gekozen verhaal, het sleept je mee en je blijft lezen. De hoofdpersoon Ward moet ook wel veel doorstaan zo zonder zijn moeder en is een held als het gaat om lef tonen. Het enige wat ik heb gemist is iets meer van het Free Running zelf, zoals de cover toont.


De auteur:

De schrijver Annemarie Bon werkte als journaliste, was hoofdredacteur van Tapte en is al ruim vijftien jaar fulltime schrijver. Haar boeken zijn populair bij scholieren. Free run, is haar 5e jeugdroman.


Waardering: ik geef het 4 sterren!

Originaliteit: 5 Origineel onderwerp.
Spanning: 3 De spanning was goed opgebouwd, maar was gelukkig niet te spannend
Verhaallijn: 4 Goed te volgen.
Einde: 4  Mooi afgerond einde.
Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie