Recensie: Nanda Roep- Het hoogste woord - Blogtour deelname 28 juni 2022

 

Recensie * Blogtour *

Titel: Het hoogste woord
Auteur: Nanda Roep
Uitgeverij: Uitgeverij Nanda
Genre: Feelgood
Uitgave: 14 juni 2022 

Met dank aan Uitgeverij Nanda, voor dit leesexemplaar.




Een verhaal met als thema " taal", is dat leuk? Zeker wel..kijk en geniet!

Over de auteur

Nanda Roep is schrijfster en selfpublisher van romans en een kinder-detective-serie die Plaza Patatta heet. Met de kinderboeken wil zij leesplezier te stimuleren en te versterken bij kinderen vanaf 8 jaar. In 2010 werd zij de eerste ‘selfpublisher‘ van Nederland, nadat ze eerst 14 jaar lang bij gevestigde uitgevers heeft gepubliceerd. In mei 2019 heeft zij Stichting Leesplezier opgericht waarvan ze tevens voorzitter is. Met haar romans richt Nanda Roep zich op vrouwen die houden van lékker; ook hier staat leesplezier voorop. Inhoudelijk stipt ze soms pijnlijke onderwerpen aan. Het "op verschillende manieren hun geluk vinden" is een centraal thema in haar boeken.

De inhoud van de flap:

Het is 2011. Het Nederlandse boekenvak begint te trillen op haar grondvesten en literair uitgeefster Liesbeth de Rooij, 57 jaar,  wordt na jaren trouwe dienst ontslagen. Reden? Ze weigert youtubers te publiceren. Terwijl zij thuis zit, krijgt de Nederlandse boekensector te maken met tegenslag na tegenslag. 

Naast Liesbeth zijn er nog 2 karakters die een hoofdrol spelen. Het zijn Soraya en Cindy. Soraya werkt op een basisschool. Daar zijn er ook kinderen die taalachterstanden oplopen. Min of meer uit nood start Liesbeth haar werk als vrijwillige taaljuf. Het lijkt een kloof die niet te overbruggen is… Kan ze dit wel? Ziet ze dit uberhaupt wel zitten? 

Cindy is een oude, sexy, opzijgeschoven muzikante. Zij wordt gevraagd te helpen, met Nova en het optreden van deze jonge internetster. 

Tenslotte er is nog altijd het onopgeloste mysterie van de bloedplas in het park… Dat Liesbeth meerdere dreigbrieven ontvangt, weten niemand en dat houdt Liesbeth dan ook angstvallig geheim. Dacht iemand haar met teksten te kunnen intimideren? Met tékst? Dan moet die toch echt van betere huize komen…

De elementen & mijn bevindingen

Het thema "taal" sluimert als een soort siroop door het verhaal heen. Drie totaal verschillende karakters hebben hier mee te maken. Liesbeth is uitgeefster, 57 jaar en voelt zich erg verheven boven de normale mens. Ze denkt het eeuwige leven te hebben, maar dan is er een nare boodschap: je hoeft niet meer te komen. Je bent ontslagen. Iets met de geldkraan. Bij een dinertje komt ze er achter dat het mogelijk geheel anders ligt. 

Niet alleen voor Liesbeth is "taal" erg belangrijk. Ook Soraya, een jonge leerkracht op een basisschool, probeert iedere leerling dit bij te brengen. Toch komt het voor, dat er een aantal zijn, die dit niet goed beheersen. Door het toeval of speling van het lot, mag Liesbeth deze "klungels" taalles geven. Zij is al snel onder de indruk van het groepje, en vindt het stuk voor stuk kanjers. 

De vijftiger Cindy, ook actief op de school, wordt gevraagd om de zestienjarige Nova, een jong aankomend sterretje, te begeleiden op een feestavond. Ook Cindy is een markant persoon en misschien wel blijven hangen in haar vroegere succes jaren. 

Drie bijzondere personen raken elkaars leven. Ieder met hun eigen kijk op de wereld en hun eigen leven. Om de beurt lezen we over de 3 personages, als een soort van breiwerkje wordt het verhaal gevuld en wisselt steeds van kleur. 

Als een ware verhalenverteller komt Nanda bij je binnen

Nanda Roep is een ware verhalenverteller. Het verhaal wordt je als lezer vertelt. Het is geen ik-structuur. Maar in een alwetende verteller-stijl. Dit schept afstand en ook overzicht. Als dotjes verf komen er anekdotes op het palet. Met wat water komen ze met elkaar in aanraking. Dat zouden ze mogelijk niet zelf bedacht hebben. Je voelt de innerlijke struggle. Liesbeth kijkt neer op de juffenwereld, waar natuurlijk ook meesters werken. Ze staat voor de deur van de school te wachten. Krijgt geen hand bij een ontmoeting. Wat is dit voor een wereld, denkt ze nog. Wat zijn dit voor manieren?

Soraya proeft de hautaine houding van Liesbeth al op afstand. Cindy botst met Nova, en nog veel meer. Natuurlijk heeft Nanda iets moois in petto. Door een gebeurtenis kantelt het verhaal. Zeer mooi gedaan. Deze personages worden mooi neergezet, mooi vertelt met allen zo hun achtergrond.     

Naast "Taal" als rode draad, zijn er meerdere thema's te bespeuren. Zo zie je ont-lezen, ontslag, bedreiging, overlijden, verdriet, jeugd en taalachterstand voorbij komen. Gelukkig maakt Liesbeth een grote verandering door en gaat ze voor meerdere zaken zich sterk maken. Al zou ze dit tevoren van zichzelf niet verwachten. Met een beetje liefde wordt ze wat zachter en buigzamer, zou je kunnen zeggen.  

Conclusie

Het hoogste woord is mooi en complex, als ook mooi en vol gevoel geschreven. De liefde voor taal vloeit rijkelijk. Dat is erg mooi en dat moeten we zeker koesteren. Het is een innemend en meeslepende roman. Met een spannend verhaallijntje erin. Leuk gevonden ook. 

Waardering  3,5 sterren. een dikke 7 als cijfer! 

De cover vind ik minder mooi, maar het gaat hierbij om de inhoud. De term "literaire feelgood", vindt ik hier niet passen. Literair vind ik het niet.  Daarbij denk ik aan Thomese of Japin. Het is zeker een mooi verhaal, met feelgood elementen. Een fijne roman.


Het hoogste woord is een mooie vertelling over hoe gevoelig taal kan zijn. 


Hartelijke groeten,

Annette overvoorde

Birdy's Boeken 

  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Recensie De Nomade - Anya Niewierra

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief