Yoeke Nagel- Zoeken (Naar mijn moeders moeder die verdween in het verzet.)

Recensie

b l o g t o u r * b l o g t o u r * b l o g t o u r * b l o g t o u r 

Titel: Zoeken
Auteur: Yoeke Nagel
Uitgeverij: Droomvallei
Verschijningsdatum: 19 maart 2018

Genre: Roman

Gelezen voor de blogtour, in april 2018!! 






***Een ontdekkingstocht door oorlogsherinneringen, angsten, fantasieën en idealen van drie generaties opstandige moeders en dochters.***


Beste lezers,

Voor de blogtour, die nu plaats vindt in april 2018, las ik Zoeken, door Yoeke Nagel. Een blogtour vind ik altijd leuk om te doen. En deze auteur kende ik nog niet. Dus helemaal blanco begon ik in dit boek. Kijk je mee?

De auteur

Yoeke Nagel is geboren in 1963 en is schrijfcoach, auteur, tasjeslezer en nog veel meer. Ze schreef hiervoor 13 andere boeken. "Spellen is gereedschap en geen doel" is haar motto. 


Het verhaal

Jeanne van Emden, Yoeke's grootmoeder, liet haar twee dochters onderduiken en verdween in de oorlog. En ging als vurig internationalist en radicaal socialist in het verzet, hielp een Duits oorlogsschip op te blazen, werkte voor een illegale krant, werd verraden als spion in het Englandspiel, ze was joods en nog doof ook, dus haar overlevingskans was niet zo groot. Maar geen enkel archief bewijst dat ze echt dood is gegaan in de oorlog. Daarom zoekt haar moeder deze Jeanne al meer dan 70 jaar. En Yoeke heeft beloofd haar te helpen. Wat resulteert in dit boek. Een combi van feiten en fantasie.

"Gaten tussen de feiten wordt ingevuld door fantasie".

De elementen 

De cover trekt niet aan en geeft de sfeer ook niet goed weer. De titel "zoeken" geeft hoop dat er misschien iets gevonden wordt. Of dat zo is? En waren de antwoorden er misschien al? De schrijfstijl is plezierig, maar soms wat verwarrend. De vertelperspectief is 3e persoon. Qua hoofdstukken en lengte vond ik deze te lang. Het zou wat fijner lezen, zeker de materie om ze korter te houden. Tevens zou er een tijdsaanduiding mogen zijn, boven de hoofdstukken, gezien het over 3 personages gaat. Die eigenlijk alle drie aan het zoeken zijn. Aan het begin las het heel warrig. Al lezend begon ik gelijk een aantal zaken te noteren. En zocht ik direct de stamboom erbij:
-Grootmoeder Jeanne ( 1899)  zocht haar weg gedurende de oorlog. Als joodse moeder deed ze wat ze kon, en bracht haar dochters ergens onder en ging in het verzet.
-Edith (1931), die haar moeder Jeanne "mamsie" noemt in het boek, is 11 jaar als ze dan voor het laatst haar moeder ziet. In 2017 is Edith 86 jaar en heeft 3 mappen op de tafel, vol informatie die ze in al die jaren heeft vergaard van instanties. Nog steeds is niet helemaal helder wat er met haar moeder is gebeurt. Ze is er al jaren mee bezig. Samen met haar dochter probeert ze door fantasie de gaten te vullen tussen de feiten en de info die er niet is.
-Dochter Yoeke (1963) is ook op zoek, ze zoekt een manier om de oorlog "uit te zetten". Want hij staat weer "aan". Terwijl Edith vast zit in de loop-van-zoeken, is Yoeke vastgelopen in een oorlogsloop. Een constante cirkel waar ze niet uit komt.  



"Mam, is opa Max joods?"

Conclusie

Zoeken is een verslaglegging, van een zoektocht die 3 generaties betreft. Bij Edith die in de 80 is, dobberen herinneringen boven, wat soms verwarrend overkomt. Het gaat van de hak op de tak. En aan het einde weet ze het niet meer. Wat logisch is, gezien haar leeftijd.  
Veel mensen die in of na de oorlog zijn geboren zullen zeker herkenning vinden in deze flashbacks, wel of niet gebeurt. Het oorlogsthema is niet uniek, maar koppel daaraan het zoeken naar je roots, je familie, de moeder van je moeder. Het is niet alleen een levensverhaal van grootmoeder Jeanne, maar ook die van Edith. De moeder van Yoeke. Tenslotte is Yoeke zelf ook moeder en put zij kracht uit hen, haar kids. Ik hoop dat de "krokodil" weer onder haar bed ligt! 


"Niet weten is altijd gruwelijker dan wel weten , omdat je fantasie de gaten invult". 

Waardering

3 sterren.

Het zelf boek krijgt 2 sterren. Met moeite kwam ik er doorheen. Gezien het thema en de herkenning die ik dan zelf ook wel ken, met eigen familie en dingen die daar boven komen en het regelmatig er over praten en de vragen die blijven..(waar was mijn eigen opa in de oorlog?) geef ik er 1 ster bij. 

Het is een mooi verhaal, maar leest wat verwarrend. Als tip geef ik mee: De stamboom voorin het boek zou al helpen. Of een korte intro van de personages aan het begin. Ik miste de structuur, door tijdsaanduiding of anders. Maar vond het toch een bijzonder verhaal. Dat ik bijna de structuur zelf ging aanbrengen en bleef maar schrijven, in mijn aanteken-schriftje, was ook iets aparts. Maar gaf mij houvast bij het lezen. 

Thema's zijn : oorlog, joodse moeder, verzet, socialisme, verleden, familiebanden, onwetendheid, 2e wereldoorlog. 


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken


*Bij de elementen stond de geboortedatum van Yoeke onjuist, bovenaan wel juist. En is nu aangepast naar 1963. **Een kijkje op mijn blog is altijd leuk. Deze tekst overnemen mag echter niet. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Recensie De Nomade - Anya Niewierra

Simone van der Vlugt- Schilderslief