Nederlands Thrillerfestival 2017

Evenement


Titel: Nederlands Thrillerfestival
Van: 20 t/m 28 oktober 2017
Plaats: Zoetermeer
Bezocht: 22-10-2017





Beste lezers,

Elk jaar in oktober is er het Thrillerfestival te Zoetermeer. En meestal kan ik niet gaan..en baal ik hier ontzettend van. Dat was gelukkig dit jaar anders, en het was geweldig leuk. Ik heb ontzettend genoten. Hierbij de leuke ervaring van deze middag en een aantal aanwezige auteurs met hun mooie boeken.



De entreetrap via boven naar beneden





Eenmaal aangekomen kwamen we, Marc en mijzelf, via de eerste etage via het café naar binnen. De entreetrap gaf al een leuke indruk. En al snel zag ik dan eindelijk Nienke Pool. Mijn heldin op verschillende vlakken. We hebben leuk contact via Facebook, maar het is natuurlijk leuker om elkaar in "live" te kunnen ontmoeten.



Mijn grote held: Nienke Pool.



Nienke Pool is een geboren Drentse. Ze studeerde tot tweemaal toe geschiedenis en begon een aantal jaar geleden met het schrijven van korte verhalen, die in verschillende jaarboeken, verhalenbundels en literaire magazines in België, VS en in Polen te lezen zijn. Haar verhaal over het Oude Egypte, ‘En met de regen kwam de wind’, wordt in 2015 een Vlaams Filmpje en is daarmee op alle basisscholen in Vlaanderen te lezen. 
Daarnaast verzon ze een fantasywereld rond de Stympha’s; moordzuchtige mythologische vogels die het opnemen tegen de afstammelingen van Heracles. Dit bloeddorstige volkje noemt zichzelf de Alkeiden en blijkt een geduchte tegenstander. Dit YA-boek kwam uit in oktober 2016 als een van de boeken van project Boek10! ool is ook recensent voor Hebban Literatuur, Jeugd en Fantasy. En heeft sinds kort met 2 anderen, de facebookgroep: Kinderboeken. 





Falco en de gestolen Stympha's:

Na de Melt Down geldt het recht van de sterkste in Concordia. Het recht van de Alkeiden. Rovend trekken zij door het land en stelen de dierbare Stympha’s van het Vogelvolk. Tijdens zijn zoektocht naar de vogels beleeft Falco spannende avonturen en ontmoet hij nieuwe vrienden. Pas als hij samenwerkt, kan hij de vijand verslaan. En dan merkt hij dat de vijand veel gevaarlijker is dan hij aanvankelijk dacht…

Falco en de gestolen Stympha’s is een YA fantasy verhaal dat losjes is gebaseerd op de mythe van Herakles en zijn gevecht tegen de Stymphalische Moordvogels uit de Moerassen van het Oosten. Falco en de gestolen Stympha’s is een verhaal over vriendschap, moed en het ontdekken van nieuwe werelden.

*Bron: website GodijnPublishing.




Naast Nienke Pool stond Janneke Bazelmans. Zij schreef het mooie boek Verkapt. En vertelde hier heel veel over. echt indrukwekkend en ook heel mooi. Even dacht ik "zou ik dit alles wel onthouden? ", maar ze gaf aan dat ik altijd o haar website kon kijken, om e.e.a. na te lezen. Oh, wat fijn!

Janneke Bazelmans (1974) is milieujurist en auteur. Zij combineert een juridische adviespraktijk met onderzoek en publicaties. Voor de thriller Verkapt reist zij door Indonesië en logeert bij de Dayaks in West-Kalimantan (Indonesisch Borneo). Verkapt is haar debuut.

Ze liep stage bij een palmoliebedrijf in het hart van Borneo. Totdat het te gevaarlijk werd. De Nederlandse studente Nora krijgt de kans stage te lopen bij een palmoliebedrijf midden in het regenwoud. Vol overgave stort ze zich op haar opdracht: een school oprichten voor de lokale Dayakbevolking. De voormalige koppensnellers willen niets van haar behulpzaamheid weten. En daar hebben ze een reden voor.

Missie:
Het schrijven van Verkapt is onderdeel van een missie: de palmolieproblematiek onder de aandacht brengen van een zo breed mogelijk publiek.

Verkapt:
In Verkapt neemt Janneke Bazelmans de lezer mee naar de binnenlanden van het hedendaagse Indonesisch Borneo waar de mystieke sfeer en de rauwe randen van de werkelijkheid naadloos in elkaar overgaan.

**Bron: Hebban + site van Thrillerfestival 










Daarna kwamen wij bij de kraam van Mirjam Hildebrand. Deze auteur ken ik ook via social media. Zij schreef haar jeugboekendebuut Voorlopers. Zie verder op dit blog voor de recensie. En binnenkort volgt het vervolg. 

Mirjam Hildebrand (1985) studeerde Psychologie aan de Universiteit Leiden. Ze geeft individuele therapie aan zowel kinderen als volwassenen bij SPEL psychologen in Purmerend. Naast Gz-psycholoog is zij schrijfster. Ze schrijft korte verhalen die in verschillenden verhalenbundels terecht kwamen (o.a. Meliefje, Meliefje, wat wil je nog meer en Zonden van een minnares) en kinderboeken waarvan Rumme Rups het laatsverschenen boek is. In november 2015 verscheen het prentenboek Opsekopse wereld. 







Voorlopers:

De vijftienjarige Emma voelt zich 'anders': ze voelt, hoort en weet meer dan andere mensen. Wanneer de mysterieuze Philana haar vertelt dat Emma's vader - die ze al ruim twee jaar niet meer heeft gezien - deel uitmaakt van een groep mensen die zich Voorlopers noemen, besluit Emma met haar mee te reizen... Maar eenmaal in het bergdorp in Frankrijk, waar de Voorlopers zich gevestigd hebben, blijkt haar leven nog gecompliceerder te worden. Is Emma zelf ook een Voorloper? Waarom wil haar vader niet dat ze de Voorlopers helpt? Wat is er met de ouders van Philana gebeurd? En wie probeert haar in de val te lokken?







Naast Mirjam Hildebrand stond Hilda Spruit. Ook Hilda ken ik via social media, en nu was het natuurlijk een superkans om haar ook te mogen ontmoeten. Van nature ben ik altijd nieuwsgierig naar "de mens": achter het boek. Daar had ik de goede persoon voor gevonden , want Hilda Spruit kan zeer onderhoudend vertellen. Ik vroeg haar hoe ze bij het boek "Geestverwanten" aan haar inspiratie kwam. En dat was eigenlijk haar vader. Die "zag" meer dan de gemiddelde mens. Ze vertelde in het kort het verhaal over het boek. Watzeer indrukwekkend was. Voordat ik naar het thrillerfestival kwam heb ik mij ingelezen in de gasten. En het boek..stond mij niet als eerste aan. Want je hebt geesten en geesten. Hilda kon haar verhaal zou goed toelichten, dat ik helemaal kippenvel kreeg, en daarom besloot ik dit boek te kopen. En dus ging ik geheel buiten mijn "comfortzone", wat heel bijzonder is.  Gezien ik het thema "geesten" meestal met een boogje voorbij loop. En dit heeft een goede reden.

In 2015 debuteerde Hilda Spruit met haar paranormal young adult-roman Geestverwanten, en won daarmee de Jonge Jury Debuutprijs. 

Geestverwanten:

Merthe krijgt iets te horen wat haar leven compleet op zijn kop zet. In één klap wordt het beeld dat ze van haar ouders en zichzelf had, genadeloos onderuitgehaald. Wat rest, zijn vragen. Vragen waar niemand het antwoord op heeft. Op zoek naar de waarheid gaat ze samen met haar vriendinnen glaasje draaien, in de hoop dat de geesten haar kunnen helpen. Maar de antwoorden die ze tijdens het spel krijgt, leiden enkel tot nóg meer vragen. Als de drie tienervriendinnen besluiten om het mysterie zelf op te lossen, wordt hun vriendschap flink onder druk gezet. Ze belanden in een spannend, niet te stuiten, spiritueel avontuur, dat niet alleen hún leven, maar ook dat van anderen drastisch zal veranderen. Was het wel zo verstandig om die duistere wereld te raadplegen?

Geestverwanten heeft een nawoord dat geschreven is door het medium Liesbeth van Dijk, onder andere bekend van de tv programma's Het Zesde Zintuig en Paranormale Kinderen.






Naast de kraam van Hilda Spruit, stond auteur Mark van Dijk. Voor mij een nog "onbekende", dus vroeg ik hem naar zijn boeken en thema's. Zijn inspiratie heeft hij uit een krantenartikel gehaald, over sektes en kannibalisme. Daar moet je een sterke maag voor hebben, dacht ik even. Zijn kinderboek is vanaf 12 jaar en minder eng. Maar heeft toch ook een stevig thema. ook deze auteur kon zeer onderhoudend vertellen en ondanks dat ik niet zo van bloeddortige boeken houd, lijken de boeken van Mark van dijk mij wel indrukwekkend, na dit leuke gesprekje. Katwijker Mark van Dijk (1979) heeft na de Tuinbouwschool op de Middelbare Agrarische School in Gouda gezeten. Op zijn achttiende is hij gaan werken en belandde, na wat omzwervingen, bij een machinefabriek in Katwijk waar hij als monteur begon maar al gauw opklom tot chef werkplaats. Van Dijk is een fervente bibliofiel: al ruim vijftien jaar verzamelt hij gesigneerde eerste drukken van populaire schrijvers van over heel de wereld, en eerste drukken van zijn klassieke favorieten zoals Charles Dickens en Alexandre Dumas. Hij debuteerde in 2010 met Kwade geest. In 2012 verscheen zijn tweede thriller, Bloeddorst. In 2014 publiceerde hij Het mysterie van Poldergruwel, een kinderboek.

Bloeddorst:

Een kannibalistisch genootschap opereert al jaren in het diepste geheim in Nederland. Op geraffineerde wijze weet één van de leden de tienjarige Jack Klinkhamer te ontvoeren voor een lugubere feestavond. Jack wordt verstopt in een bunker die diep in de Katwijkse Zuidduinen verscholen ligt. Alleen zijn ontvoerder is op de hoogte van deze locatie. Wanneer Jack later die avond niet op het feest gepresenteerd wordt, weet de leiding van het genootschap dat er iets gruwelijk mis is gegaan. Om hun geheim te bewaren moeten ze Jack eerder vinden dan de politie en alle sporen wissen.

De oudere en vermoeide rechercheur Jim Nieuwpoort, hoofd van de tactische recherche, leidt het politieonderzoek naar het verdwenen jongetje. Samen met zijn team zet hij alles op alles om hem te vinden, om uiteindelijk in een situatie terecht te komen waarin hij keuzes moet maken. De belangrijkste keuzes van zijn leven.






Tenslotte ontmoette ik Pepper Kay. uitgeverij Futuro stuurden mij onlangs 2 mooie boeken van deze auteur. Ze zijn nu nog niet aan de beurt, maar binnenkort op dit blog volgt de leeservaring/ recensie. 

Pepper Kay is erg aardig en geeft graag uitleg als ik haar vraag naar haar motivatie voor het schrijven van deze boeken. En over welk soort genre het dan gaat. 

Pepper Kay is het pseudoniem van Liesbeth Korsman (1960), een Nederlandse fantasy- en sciencefictionauteur. Ondanks het feit dat zij als vertaler van technische documentatie vrijwel haar gehele werkzame leven al bezig is met taal, was het pas in 2010 dat zij een onvermoede liefde voor het schrijven van sciencefictionverhalen ontdekte, waarbij haar fascinatie voor techniek centraal stond.

Inmiddels heeft Kay een aantal boeken op haar naam staan. De eerste drie maken deel uit van de SF-serie met privédetective Kit Guardner in de hoofdrol. Ze verschenen onder de titels Slangenkuil  (2012), ID-crisis  (2013) en Vuurstorm  (2014). Daarnaast laat Kay met de standalone Drakenbloed  (2014) zien dat ze ook een wereld van magie weet te creëren.
Het vierde deel in de Kit Guardner-reeks verscheen in 2015 onder de titel Doodvonnis.

Drakenspoor:

Pepper Kay vertelde over haar boeken. Zo schrijft zij in 3 maanden een boek. Dat is wel erg rap & knap. De fans vonden het geweldig als er een vervolg zou komen op Drakenbloed. Maar de auteur had het boek niet geschreven voor een vervolg. Na lang aandringen, ging ze toch overstag. En het vervolg kwam er..
De villa waar Chris van Toorop is opgegroeid moet worden verkocht. Samen met zijn halfzus Felice gaat hij aan de slag om de inboedel te inventariseren en een veiling te organiseren. Het leidt zijn aandacht een moment af van de angst om net als zijn ouders ten prooi te vallen aan een ongeneeslijke ziekte. Tijdens het leeghalen van de zolder vindt hij een verzameling drakenbeeldjes en een loden kistje.
Het kistje intrigeert hem en hij neemt het mee naar huis. Vanaf dat moment wordt hij geplaagd door vreemde dromen en kan hij realiteit en fictie bijna niet meer uit elkaar houden. Zijn vrienden beginnen hem te ontlopen en de eenzaamheid wakkert zijn angsten verder aan. Dan gebeurt er iets wat zijn hele leven op zijn kop zet... 


Nog meer leuke foto's:



Theo van Rijn, van uitgeverij Letterrijn



Thrillerfiguren kwamen voorbij.




Jeugdige klandizie bij Mirjam Hildebrand



De kraam van Daniel Meijer, met rechts Pepper Kay



Babbeltje met Mirjam Hildebrand..
die vond mijn tas ook erg leuk!



Voorlopers, was een mooie kraam!



Leuke boekenkraam met diverse boeken


Het was een superleuke middag. Het was fijn om iedereen te kunnen ontmoeten en zo weer mooie boekentips op te doen. En/of mooie verhalen te mogen beluisteren, over hoe het boek tot stand is gekomen. Zelfs de "meneer" van het evenementenbureau bleek een kennis van Marc te zijn, dus al babbelend liepen we naar de uitgang.

Iedereen bedankt, voor dit mooie evenement & gratis boek ( Lichtschacht, van Anne Goldman) wat mee naar huis mocht. En een fijne avond gewenst.


Hartelijke groeten,
Annette Overvoorde
Birdy's Boeken 






Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Recensie De Nomade - Anya Niewierra

Simone van der Vlugt- Schilderslief