Santa Montefiore- De laatste roos van de zomer

Recensie


Titel: De laatste roos van de zomer
Auteur: Santa Montefiore
Uitgeverij:Boekerij
Genre: Roman

Uitgave: april 2017







Santa Montefiore heeft met dit sluitstuk van de Deverill-saga opnieuw bewezen dat zij de ware “koningin” is van de kasteelromans. Ze weet te boeien tot het laatste blad, door haar prachtige, meeslepende en uitgebreide vertelkunst.
In deze serie staan de vrouwen van het kasteel centraal. Hoe heerlijk kan zij een roman schrijven, over het “vroeger” met Maggie en het “nu” met Martha en JP. En hoe deze prachtige verhaallijnen prachtig samenkomen. In een prachtig ontroerend einde.


In dit slotstuk van de Deverill-trilogie lezen we opnieuw over de vrouwen van Deverill: Kitty, Celia en Bridie. We lezen over de intriges, hun familie, en de familiegeheimen. Alle 3 zijn ze geboren in 1900 en waren dikke vriendinnen toen ze klein waren. Maar door een aantal gebeurtenissen, te lezen in de eerdere delen, is dat nu niet meer het geval. Celia heeft het kasteel moeten verkopen, Bridie Doyle woont er nu met haar man. Lord Deverill en Kitty wonen nu elders, en Kitty en Bridie zijn niet langer dikke vriendinnen meer. Kitty mist haar jeugdliefde en met de dag wordt dit erger. Het is de vraag of zij ooit nog bij elkaar komen en hun vriendschap terugvinden. En of dit wel op tijd is. 

Het is inmiddels 1939  en volgen de families gedurende een aantal jaren tot 1953, dus ook tijdens de 2e wereldoorlog waarbij het voor de families niet makkelijk is. Naast de 3 vrouwen van Deverill, staan er 3e deel ook nog 2 dames in de spotlights: onder andere Martha. Zij komt vanuit Amerika naar Ierland om haar biologische moeder te zoeken. In een theehuis ziet zij de knappe jonge JP Deverill en is op slag verliefd op hem. Helaas loopt het anders dan verwacht gaat ze terug naar Amerika.

Komt het nog goed met de liefde? En wat heeft zij met het Deverill-house?

Je leest het in De laatste roos van de zomer. 

De cover is prachtig in mooie kleuren, met een landhuis of kasteel in de verte. Karakteristiek voor de boeken van Santa Montefiore. Het verhaal bestaat uit 3 delen en is geschreven in de 3e persoon, en heeft in principe 2 verhaallijnen, die van Martha en die van Maggie. Wel met meerdere families, dus bij het lezen moet je wel de aandacht erbij houden qua personages. Gelukkig geeft het familiekaartje op de eerste bladzijde hiervoor meer duidelijkheid. Kitty vertelt over haar liefde van toen die ze hervindt, van Bridie lezen we over haar huwelijksleven met een ware graaf, en Celia die het kasteel heet moeten verkopen. Vraag is natuurlijk, hoe komt het kasteel weer terug bij de familie Deverill?

Kenmerkend voor dit boek uit de korte serie is dat de vrouwen zich als ware helden tonen. Het gaat over liefde en verdriet, ook intriges en familiegeheimen komen allemaal voorbij. De meeste daarvan worden onthuld en de liefde voor elkaar overwint alles…al dan niet in het geheim!


{ “…wij vrouwen moeten slimmer zijn, dan de mannen...”}


Santa Montefiore beschrijft een mooi stuk tijdsbeeld van de jaren rondom de 2e wereldoorlog. Een aantal immigranten die hun geluk zochten in de VS zijn terug en zoeken hun familie weer op in Engeland en Ierland. Zo ook Bridie, een van de Deverill-vrouwen. Ook Jack O’ Leary de stille liefde van Kitty, is terug met zijn vrouw. Montefiore vertelt over de huwelijken die niet allemaal zo rooskleurig, zijn met buitenechtelijke uitstapjes tot gevolg. De ruzies onderling, de gemene trucjes van bijvoorbeeld Grace en bovenal de liefde die alles overwint. 

In mooie beeldende zinnen beschrijft Santa de personages en omgeving, alsof het verhaal als een ware kostuumdrama /film aan je voorbij gaat. Elk detail wordt zo goed beschreven, zodat je als lezer alles goed kan volgen. Het boek staat bol van wijze levenslessen & ontroerende momenten. Opnieuw ontzettend genoten van een prachtig exemplaar van mijn favoriete auteur:
Santa Montefiore.

{ “De 3 machtigste instrumenten voor een gelukkig leven zijn: dankbaarheid, vergevingsgezindheid en liefde…dan zul je altijd gelukkig zijn”..}



Santa Montefiore, Meet & Greet, Libelle Zomerfestival 2016


De schrijfster Santa Montefiore is geboren in 1970 en is een Britse schrijfster. En is getrouwd met auteur en historicus Simon Sebag Montefiore, met wie ze twee kinderen heeft. Ze woonde een tijd in Argeninië waar haar moeder opgroeide. Ze werkte een tijd op een Argentijnse ranch, en 4 van haar boeken spelen zich af in Argentinië.

Waardering:

Dit prachtboek krijgt 5 sterren en wist mij tot ontroering te brengen.

Spanning: 5
Plot / de clou: 5

leesplezier:  5
psychologie: 5
Einde: 5
Originaliteit: 5

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie