Recensie Magdalena- Matthias Rozemond

Recensie 

Titel: Magdalena 

Auteur: Matthias Rozemond 

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff 

Genre: Historische roman 

Uitgave: September 2024 

Met dank aan uitgeverij: Luitingh-Sijthoff 




Romantiek en misleiding tijdens de Spaanse bezetting.

Matthias Rozemond is auteur van diverse historische romans. Rembrandt,  Johannes Vermeer en ook Amalia liet hij voorgaan als hoofdrolspelers in zijn boeken. Dit nieuwe boek draait om Magdalena. We gaan eerst terug in de tijd, naar het jaar 1574. Er is sprake van een eenzame opsluiting. Om dit te begrijpen gaan we 10 maanden terug. Naar het jaartal 1573. Een tijd van de Spanjaarden en de Watergeuzen.

De inhoud op de backflap

Herfst 1574. Leiden is na het beleg door de Spaanse legers aan het eind van zijn Latijn. Mocht de stad zich overgeven, dan is het lot van de Prins bezegeld. Pest en honger teisteren de inwoners. De geuzenvloot, hun laatste redding, nadert maar langzaam ...

In deze uitzichtloze situatie staat een mysterieuze jonge vrouw op: Magdalena Moons. Zij wil niet langer verscheurd worden tussen liefde voor opperbevelhebber Valdéz en loyaliteit aan haar prinsgezinde broers in de stad. De klok tikt. Weet Magdalena het spel zo te spelen dat zij haar liefde redt, maar ook de Republiek voor de ondergang wordt behoed?

De elementen

Net als de cover van Amalia, is deze ook weer mooi gedaan. Al is zijn de kleurtinten geheel anders; donkerder. Neemt niet weg dat het opnieuw een eyecatcher is geworden.

In de vertelperspectief van de 1e persoon, neemt Rozemond de lezer mee naar jaren van het Leidens Ontzet. Hoofdpersonage Magdalena ontmoet de knappe Spanjaard Valdez. Hij heeft een belangrijke functie als opperbevelhebber en is best wat ouder dan Magdalena. Als Magdalena in zijn mooie ogen kijkt, kriebelt er iets in haar buik. Ook Valdez was meteen in vuur en vlam, zei hij later tegen haar. Hoe mooi is dat!

" Met een schok realiseerde hij zich dat leeftijd en levenslust losstaan van elkaar. Bleef hij in de jaren die hem restten de vechtjas uithangen of was er ook ruimte om mens te zijn, donnetten te lezen, te mijmeren, te dansen, te lachen, te eten en te liefkozen. Verpakt in zijn harnas kon hij elke vorm van menselijke toenadering gevoeglijk vergeten".


Na het openslaan van dit mooie hardcover boek, zitten we zoals gezegd in het jaar 1574. Twee vriendjes met snorharen scharrelen wat heen en weer. Het is de gevangenpoort en Magdalena zit er gevangen. Wat gebeurde er precies? Om dat te weten flitsen we 10 maanden terug in de tijd. Magdalena en opperbevelhebber Valdez worden verliefd. Dat is best wel trickie, want de broer en ook de moeder van Magda zijn voor Oranje. Dat boeit Magdalena niet veel. Zij is een stoere vrouw van rond de dertig. Een soort van strijder, tussen de Geuzen en de Spanjaarden in.

On dit eerste boek dat ik lees van Rozemond word ik echt verrast door de zeer fijne en plezierige schrijfstijl. Door de ik-stijl gaat de lezer mee met Magdalena. Zij vertelt het verhaal en blikt dan terug. ( Hij is verliefd, of was dit...). Halverwege het boek gaat het verhaal ook weer 'verder' op de tijdlijn. Dat is goed gedaan. Zo wordt het proloog ook weer "voorbijgelopen". 

Het verhaal wordt krachtig neergezet. Er zijn wat dialogen, maar het meeste komt uit Magdalena haar gedachten en vertellingen. Zo is er een serieuze romance en zo zit ze later vast voor Spionage. Natuurlijk zit hier een heel mooi en ook spannend verhaal tussen, wat zeer beeldend wordt verteld. Qua thematiek draait het om familiebanden, liefde & verdriet, manipulatie en ook wel en niet elkaar vertrouwen.

Conclusie

Matthias Rozemond heeft hiermee een ware pageturner geschreven. De lezer krijgt een kijkje "in de keuken" van de Spaanse bezetting tijdens 1574. Als ook een blik uit het leven van Magdalena die een romance had met opperbevelhebber Valdez. Waarbij je je afvraagt: is dit nu serieus of nemen zij elkaar een beetje in de maling al dan niet door de mantel der liefde.

Waardering 5 sterren

Ontzettend genoten. Je blijft gebiologeerd lezen in dit meeslepende verhaal.


Groetjes Annette 

Birdy's Boeken 






Reacties

Populaire posts van deze blog

Recensie De Nomade - Anya Niewierra

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief